Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Állták a sarat

A Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2024. október 8. 7:07

Az elmúlt tíz év legnagyobb árhulláma vonult le a Duna magyarországi szakaszán szeptember második felében. Szerencsére a tetőzéskor a folyó vízszintje nem érte el a 2013-as rekordmagasságot, de így is komoly kihívás elé állította a védekezést irányító szakembereket, akiknek a munkáját a honvédség nagy erőkkel segítette.

Magyar_Honvéd_magazin_2024_10_borito

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szakembereinek irányítása mellett a Magyar Honvédség számos alakulatának hivatásos és szerződéses állománya, illetve nagy számú területvédelmi tartalékos is bekapcsolódott a Dunán 2013 óta nem tapasztalt mértékű árhullám elleni küzdelembe. A katonák ideiglenes védműveket építettek ki, magasították a töltéseket, illetve ahol kellett, fóliával fedték be a gátat, így óvva azt az átszivárgó víz ellen. Mindezeken túl éjszakánként a veszélyeztetett folyószakaszok mentén őrző-megfigyelő szolgálatot is teljesítettek.

A hadsereg technikai eszközparkjának egy részét ugyancsak mozgósították a minél hatékonyabb árvízi munkálatok érdekében. Bevetették például a közel 18 tonnás PTSZ-M jelzésű közepes, úszó harcjárművet, amely akár 10 tonna rakományt vagy 70 főt is képes szállítani. Ez a rendkívül sokoldalú kétéltű lánctalpas az elmúlt évtizedek során minden nagyobb árvíz alkalmával bizonyította képességeit, és azt, hogy valóban nélkülözhetetlen eszköz az ilyen katasztrófahelyzetekben. A Magyar Honvédség egyik H145M típusú helikoptere a levegőből is monitorozta a veszélyeztetett gátak, partművek állapotát, vagyis a vízügyi szakembereket légi felderítési adatok is segítették tevékenységük során. A forgószárnyasok (egy-egy H145M és H225M) humanitárius szolgálatot is elláttak, például az árvíz által körülzárt Kisorosziból ők szállítottak el két embert kórházi kezelésre.

További részletek a Magyar Honvéd magazin október 11-én, pénteken megjelenő számában!