Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

HadERŐ: az összetartásban rejlő erő

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: archív felvételek |  2024. október 8. 12:53

Azok a hivatásos, szerződéses és tartalékos katonák, akik éjt-nappallá téve töltötték és pakolták a homokzsákokat, szeretik és megvédik a hazájukat – összegezte a Magyar Honvédség árvízi védekezésben nyújtott kiemelkedő segítségnyújtása kapcsán Havasi Gergő területvédelmi tartalékos szakaszvezető az M1 „HadERŐ – Hazámat szolgálom!” katonai magazinműsorának október 8-i adásában.

árvízvédelem_montázs

A Magyar Honvédség 2. Sportszázadának tagja elmondta: Vác a szülővárosa, de talán ennél is többet jelent neki, hogy a Duna bal partján található városban nőtt fel, itt kezdett el kajakozni is. „Ez még inkább tüzeli bennem azt a vágyat, hogy itt teljesítsek szolgálatot, hogy tegyek valamit a lakóközösségemért, a családomért vagy, ahogy mondani szoktuk, a hazámért. A katonasportoló felidézte: mennyire meghatotta és lelkesítette, hogy miközben a Magyar Honvédség katonái országszerte 900 ezer zsákot töltöttek meg homokkal, lépten-nyomon azt tapasztalhatták, hogy a civil társadalom maximális segítséggel és hálával fordul feléjük.

A szeptemberi árvízi védekezés mellett a helyreállításban is összehangoltan vettek részt a magyar honvédek, akiknek a dunai és lajtai árvízi szakaszokon végzett, mérnöki precizitású feladatvégrehajtását – az ország legjobb vízügyi szakembereinek iránymutatása alapján – egyfajta hadműveletként a Honvédelmi Minisztérium és a Honvéd Vezérkar Hadműveleti Irányítóközpontja koordinálta. Sokan nem is tudják, hogy milyen összetett munka zajlott a háttérben, amely a katonák szállítását, ellátását, a szükséges felszerelések megfelelő helyekre történő eljuttatását is magába foglalta – derül ki az adásból, amelynek forgatócsoportja nemcsak Vácra, hanem Kismarosra is ellátogatott, ahol többek között debreceni és hódmezővásárhelyi katonák is segédkeztek a gátépítésben.

KC-390_montázs

Vigh Tibor, az MH Bocskai István 11. Páncélozott Hajdúdandár főhadnagya emlékeztett: az árvíz elleni védekezésben résztvevő katonák munkáját nem csak a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság munkatársai, hanem önkéntesek is segítették. „Össze kellett csiszolódunk, össze kellett hangolnunk a munkát, egyre gyorsabban, egyre jobban haladtunk” – tette hozzá. „Nagyon örültek a srácok, hogy a saját bajtársukkal, a saját barátjukkal tudtak részt venni ebben a feladatban és mindeközben még a saját hazájuknak, a helyi lakosoknak is segítenek” – ezt már az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandárnál szolgáló Ba Ákos hadnagy nyilatkozta. Mások – köztük Knetig Emőke orvostanhallgató, tartalékos katona – szerint az összetartás, a csapatmunka a sikeres és hatékony feladatvégrehajtás kulcsa.

„Bármilyen élethű is a szimulátor, amellyel tizenöt alkalommal repültünk, mégsem közelíti meg a valós repülések adta élményeket” – számolt be élményeiről Asztalos István alezredes, az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár repülésbiztonság főnöke, aki először emelkedhetett a magasba az első magyar KC-390 Millennium szállítógéppel. A Magyar Honvédség legújabb nagymadara brazil gyártmányú, kéthajtóműves, hátsó rámpás kialakítású katonai szállító repülőgép. Valójában a piacon lévő legrugalmasabb képességű repülőről van szó, vagyis ezzel a géppel szinte mindent megtehetünk – közölte Airton Manoel Rodrigues brazil oktató- és tesztpilóta, a São José dos Campos városában bejegyzett székhellyel működő Embraer repülőgépgyártó vállalat munkatársa.

Kincsem_3

Van az úgy, hogy a lélek jobban megmozgatja a lovakat, mint az erőkifejtés – árulta el Gönczi Rebeka zsoké, aki a Kincsem Parkban részletesen mesélt arról, hogy gyermekként többször láthatta futni a 2015-ben elpusztult Overdose versenylovat. A huszonhat éves lovas szerint egy jó zsoké percek töredéke alatt ki tud alakítani olyan kapcsolatot az állattal, ami nagy eséllyel a győzelemhez vezetheti őket.

Az M1 „HadERŐ – Hazámat szolgálom!” magazinműsor október 8-ai adása itt érhető el.