Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Altisztjelöltek az ezrednél

Szöveg: Cseszreginé Csekei Judit százados |  2012. március 4. 20:54

Csapatlátogatásra érkeztek Győrbe az MH Altiszti Akadémia légvédelmi rakéta és tüzér, valamint elektronikai hadviselés szakos hallgatói. A „lérakos” altisztjelöltek március 2-ától, péntektől három hónapos szakmai felkészítésüket kezdik meg az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezrednél.

Az MH Altiszti Akadémia nagy figyelmet fordít arra, hogy hallgatói valamennyi fegyvernemi ágat érintő, széleskörű ismeretekkel rendelkezzenek. Ezt segítik elő az ilyen jellegű csapatlátogatások, szakmai képzések, gyakorlatok is, amelyek során a legaktuálisabb szakmai ismeretanyagot sajátíthatják el az altisztjelöltek.

1595932245
Az ezredhez érkezett 22 altisztjelöltet Könczöl Ferenc alezredes, az alakulat parancsnokhelyettese köszöntötte. Majd Orosz László százados „A földi telepítésű légvédelem kialakulása és fejlődése" című előadásából a hallgatók megismerkedhettek a légvédelmi rakéta és tüzér fegyvernem történelmével, képet kaptak a szakma működéséről és napjaink kihívásairól.
A leendő altisztek ezt követően a gyakorlótéren kiállított technikai bemutatón tanulmányozhatták az alakulatnál rendszerben lévő haditechnikai eszközöket.

Kalamár Dezső főtörzszászlós, az ezred vezénylőzászlósa koordinálja az altisztjelölt-hallgatók több hónapos győri felkészítését. Őt kérdeztük az alakulatnál történő szakmai felkészítés lényegéről.

„A magyarországi intézményesített altisztképzés hagyományosan mindig is magas színvonalú volt. Ugyanakkor ezért ma is sokat kell tenni. Az altisztek előtt álló út a katonai hivatás, a karrierépítés lehetőségét adja azoknak a fiataloknak, akik ezt a pályát választották. Mindent megteszünk azért, hogy felkészítsük őket a jelen és a közeljövő kihívásaira. A három hónap során a hallgatók mind elméletben, mind gyakorlatban megismerkednek a légvédelmirakéta-szakma alapjaival. Az, hogy csapatnál töltik ezt az időt, segíti az altiszti szocializációt, vagyis azt, hogy könnyebben beilleszkedjenek a mi szervezetünkbe. A szervezet oldaláról pedig lényeges, hogy orientálni tudjuk őket abban, hogy mely – az ezrednél rendszeresített – fegyverrendszerhez kerüljenek közel" – mondta a vezénylőzászlós

Kalamár főtörzszászlós hozzátette: Győr úttörő az altisztképzésben, hiszen már öt éve működik eredményesen a légvédelmirakéta-felkészítés az ezrednél. Az új humánstratégia része lesz az altisztképzés megújítása is, a jövőben kétéves képzésben részesülnek majd az MH Altiszti Akadémiára jelentkező fiatalok.

1595932245
 
1595932245
 

 Fotó: Törőcsik Krisztina