Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerika-ellenes terrorveszélyre figyelmeztetnek

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. október 12. 10:42

Amerika-ellenes terrorveszélyre figyelmeztet világszerte a washingtoni külügyminisztérium azt követően, hogy iráni összeesküvést lepleztek le Szaúd-Arábia washingtoni nagykövetének meggyilkolására. Az amerikai külügyi tárca helyi idő szerint október 11-én, kedden éjszaka adta ki új, az amerikai érdekek terrorveszélyeztetettségére vonatkozó figyelmeztetését, mely szerint a meghiúsított összeesküvés „arra utalhat, hogy az iráni kormányzat sokkal agresszívebben összpontosít a terrorista tevékenységre”, különösen az Iránt bíráló országok diplomatáival szemben.

A State Department szerint az Irán által szponzorált támadások között lehetnek olyanok, amelyek az Egyesült Államokban lévő célpontokra irányulnak, ahol a szaúdi nagykövet elleni akciót is eltervezték.

Ezt megelőzően jelentette be kedden Washingtonban Eric Holder amerikai igazságügyi miniszter, hogy két iráni származású férfi a teheráni kormány támogatásával és egy mexikói bérgyilkos bevonásával meg akarta gyilkolni Szaúd-Arábia washingtoni nagykövetét. Az Adel al-Dzsubeir nagykövet elleni merénylet lehetséges tervei között szerepelt egy olyan pokolgépes támadás is, amelyet egy étteremben hajtottak volna végre: a helyiségben 100-150 ember tartózkodott volna, köztük az amerikai kongresszus tagjai. Az összeesküvők további támadások elkövetését is tervezték, egyebek között a szaúdi és az izraeli nagykövetség felrobbantását Washingtonban és Buenos Airesben.

Tommy Vietor, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője szerint Barack Obama elnök június óta tudott a készülő összeesküvésről.