Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerika létesítményei védelmére készül

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. január 15. 10:21

Az Egyesült Államok aggódik amiatt, hogy ellenvetései dacára Izrael előkészületeket tesz Irán elleni katonai csapásmérésre; Washington emiatt rendkívüli tervet dolgozott ki a térségbeli amerikai létesítmények védelmére – írta a The Wall Street Journal című amerikai napilap.

A cikk szerint Barack Obama amerikai elnök, Leon Panetta védelmi miniszter és más magas rangú tisztségviselők személyes üzenetek egész sorában figyelmeztették az izraeli vezetőket egy ilyen támadás várható következményeire.

Barack Obama január 12-én, csütörtökön például telefonon felhívta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, Martin Dempsey tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke pedig a jövő héten izraeli katonai vezetőkkel Tel-Avivban vitatja meg e kérdést.

A The Wall Street Journal szerint az amerikai haderő számos olyan eshetőségre felkészül, amikor megtorlás érheti az amerikai létesítményeket az Irán elleni izraeli támadás bekövetkeztekor: így például készül annak a lehetőségére, hogy Irán-barát síita milíciák megtámadják a bagdadi amerikai nagykövetséget.

Irakban összesen több mint 15 ezer amerikai diplomata, szövetségi kormányalkalmazott és vállalkozó tartózkodik.

Az Egyesült Államok elrettentésként 15 ezer katonát állomásoztat Kuvaitban és egy második repülőgép-hordozót is a Perzsa-öbölbe vezényelt – emlékeztetett a The Wall Street Journal.