Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új iskolát adtak át Jelgában

Szöveg: PRT CIMIC |  2012. január 15. 12:36

Az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) tizenegyedik váltásának parancsnoka, dr. Ruszin Romulusz ezredes január 10-én egy új iskolát adott át Baghlan tartomány egyik legszebb vidékén, Jelga járásban.

A PRT életében szerencsére gyakori esemény, hogy a tartományi újjáépítési csoport képviselőinek részt kell venniük egy-egy elkészült projekt átadásán. A napokban rendezték meg a 3. összekötő csoport (LT-3) területén található Jelga járás Pansheri településén az újonnan megépített ötosztályos iskola könnyűszerkezetes épületének avatását.

Jelga a tartomány egyik legelmaradottabb járása, mivel nem rendelkezik úthálózattal, így a helyi segélyszervezetek többsége nem tud a területen fejlesztéseket végezni. Éppen ezért a magyarok vezette tartományi újjáépítési csoport részéről fokozottabb segítségnyújtásra van itt szükség.

Ennek jegyében került sor a mostani projektre is, mégpedig annak érdekében, hogy fejlesszék a járás oktatási színvonalát, így próbálva lehetőséget biztosítani a környéken élő gyerekek számára a felzárkózáshoz. 

A járásból a PRT-hoz beérkezett kérések közül az S9 részleg vezetőjének javaslatára választotta ki és hagyta jóvá a parancsnok az iskolaépítési projektet. A kérést támogatta a helyi oktatási hivatal, valamint a járás kormányzója is, így Pansheri településen szinte azonnal, még novemberben megkezdődött a munka, azaz a könnyűszerkezetes iskola építése, amely a tervek szerint ötosztályos lesz. Az építkezést a hideg tél miatt decemberben ideiglenesen fel kellett függeszteni, így az iskola csak január elején készült el, átadására 10-én került sor. 

Az ünnepségen részt vett a járás kormányzója és helyettese, a rendőrfőnök, az oktatási hivatal vezetője, valamint az iskola igazgatója és a falu elöljárói. A kormányzó beszédében  megköszönte az újabb segítséget, külön kiemelve, hogy az MH PRT az egyetlen szervezet, amely folyamatosan segíti a járást. Elmondta: az emberek szeretik a magyarokat, hiszen látják: azért vannak itt, hogy segítsenek rajtuk. Remélte, hogy az együttműködés folytatódik a jövőben is, mivel a járás nagyon sok problémával néz szembe.

Ruszin Romulusz ezredes beszédében kifejtette, hogy a PRT célkitűzései közé tartozik az oktatás elősegítése, valamint a jó kapcsolat kialakítása a helyiekkel a tartomány összes járásában. Hozzátette: biztos benne, hogy ezzel az iskolaépülettel is hozzájárultak az oktatási színvonal emelkedéséhez a járásban. Megköszönte a helyi elöljáróságoknak, hogy jelenlétükkel megtisztelték a megnyitórendezvényt, ezáltal is mutatva, mennyire szoros a PRT kapcsolata a kormányzattal.

Az ünnepség a szalag átvágásával és az épület megtekintésével zárult.