Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A volt szovjet köztársaságok hadseregei napjainkban (2.)

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu / TopWar |  2012. január 15. 14:24

Az egységes szovjet hadsereg húsz évvel ezelőtt megszűnt és létrejött belőle tizenöt önálló, független hadsereg. Cikkünk megpróbálja bemutatni, milyen hadseregek jöttek létre, milyenekké váltak az önálló fegyveres erők, azokat milyen változások jellemzik napjainkban.

1595930122
Türkmenisztán dezertőröket hív a rendszerbe

A korábbi Türkesztáni Katonai Körzet szolgált alapul a hadsereg megalakításához. A türkmén hadsereg állományába került haditechnikai arzenál egy része lekonzervált állapotban, a további alkalmazás szempontjából kilátástalan helyzetben várja sorsának alakulását, míg az eszközök nagy részét külföldön értékesítik.

Az eladott haditechnikai eszközök helyett a NATO tagállamoktól, valamint Ukrajnától és Fehéroroszországtól szereznek be új eszközöket.

A hadsereg tiszthiánnyal küzd, így az igazi szakértelem kétségkívül nagy gondokat okoz.

Grúzia reméli, hogy a kívánt szinten tudja tartani a hadsereget

Grúziában az itt állomásozó szovjet hadsereg alakulataiból jött létre a grúz fegyveres erők.

1595930122
Napjainkban a grúz hadsereg életében aktív modernizáció figyelhető meg: NATO országokból használt, de alkalmazható fegyverek, haditechnikai eszközök ellenszolgáltatás nélkül érkeznek az országba.

Az ország védelmi költségvetése a „nyugati barátok" segítségével a többszörösére emelkedett. Azonban úgy tűnik, hogy a költségnövekedés nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket.

A 2008 augusztusában lezajlott orosz-grúz háború (dél-oszétiai háború) során az „ijedt grúzok megfutamodtak", hátrahagyva haditechnikai eszközeiket. Most a NATO és az Egyesült Államok újabb fegyverek kézbesítésével próbálja enyhíteni a veszteségeket.

A grúz hadseregben folyamatosan dolgoznak külföldi szakértők, instruktorok, valamint grúz katonatisztek külföldön kapnak magasabb szintű katonai kiképzést.

Litvánia fél az „orosz medvétől"?

1595930122

A balti államok közül Litvánia rendelkezik a legharcképesebb hadsereggel.

Az ország szárazföldi hadereje két gépesített dandárból és két gépesített ezredből áll.

A flotta állományába járőrhajók, valamint két tengeralattjáró tartozik.

A litván hadsereg állományában egyre több nő teljesít szolgálatot – köztük hetvenen alezredesi, míg hatan őrnagyi rendfokozatban.

Az elszánt, oroszellenes propaganda átfogja az egész hadsereget, az egész országot. Az országban az oroszok visszatérése ellen küzdenek.

Kirgíziában 300 dollárért megúszható a hadsereg

1595930123
A tábornokokkal feltöltött kirgiz hadsereg igazából egy – nem teljes értékű – hadosztályból áll. 

A kirgiz hadsereg egy, a készletekért felelős ezredesének véleménye szerint a kirgiz fegyveres erők „csirkefogók" kezében van, akik eladnak mindent, ami a Szovjetunió felbomlása után az országban maradt. Ennek köszönhetően a tábornokok különböző indokokkal egymás után lépnek ki a hadsereg állományából.

A kirgiz speciális erők képzésében amerikai instruktorok vesznek részt.

Kirgíziában 300 dollár kifizetésével „meg lehet úszni" a szolgálatot.

Moldova a román „búra" alatt 

A moldovai szárazföldi erők és légierő technikai arzenálját az öreg, szovjet haditechnikai eszközök jellemzik.

1595930123

A NATO a maga módján, használt fegyverek, haditechnikai eszközökkel segíti Kisinyovot a hadsereg átfegyverzésében, modernizálásában.

A hadseregben szolgálók anyagi megbecsülésének hiánya arra „kényszeríti" a tapasztalt tiszteket, hogy elhagyják a fegyveres erők kötelékét. 

A román speciális erők egy „búra" alatt tartják a moldovai hadsereget. Ezt az állítást támasztja alá az a tény, hogy a moldovai védelmi minisztérium titkos távközlési ügyekkel foglalkozó részlegén román szakértők dolgoznak.

Tádzsikisztánnak szüksége van a képzett tisztekre

1595930123

A helikopter-, légvédelmi rakéta ezredek valamint négy dandár jelentik Tádzsikisztán védelmi erejét.

Az ország nem igazán részesedett az örökségből: szinte semmit nem kaptak a szovjet hadsereg technikai arzenáljából – 10 aknavetőt és 10 öreg tarackot.

A hadsereg tiszti állományának feltöltöttsége mindössze 60 százalékos.

A parancsnoki állomány fele nem rendelkezik magasabb szintű katonai képzettséggel. 

Észtország harckocsikat bérel

1595930123
Észtország haditengerészeti flottája mindössze egy korvettből, két parti őrhajóból (naszád) és négy aknakutató naszádból áll. 

Az ország szárazföldi erői állományába nyolc zászlóalj és tüzérosztály tartozik.

Gyakorlatok során, a harcfeladatok kidolgozásához az észt hadsereg időnként Lettországtól bérel harckocsikat. Az állomány tagjainak fizetése nagyon alacsony.

Az észtek arra számítanak, hogy térítésmentesen hozzájuthatnak NATO haditechnikai eszközökhöz, miközben megmosolyogják saját hadseregüket, amelyet teljes egészében láthatnak egy parádé keretén belül.

Lettország légterét mezőgazdasági repülőgépek „védik"

A jelenlegi lett hadseregről egy dolog biztosan elmondható: miniatűr. Három oktatási központ, egy tüzérosztály és egy gyalogsági zászlóalj – ez Lettország hadserege,

1595930123
amelynek katonai doktrínája nagyon egyszerű: ellenállást kifejteni saját területen a NATO csapatok megérkezéséig.

A fegyveres erők személyi állománytáblája nem feltöltött. A légierő kötelékében mindössze tizenegy kiképzett pilóta található. A harci repülőgépek sorába két „kukuruzinka" („kukacbombázó") – mezőgazdasági repülőgép tartozik.

A lett hadsereg mindezek mellett részt vesz a nemzetközi műveletekben, hiszen azzal, hogy Irakban és Afganisztánban az Egyesült Államok hadserege mellett tevékenykedik, számíthat a segítségükre.
Az Oroszországgal való partnerségről szóló „lózungok" a NATO számára nem meggyőzőek, így a NATO sikeresen telepít a lett határra „elektromos szemeket és füleket". Egy dolog azonban nem elhanyagolható: a lett hadsereg egyharmada – orosz nemzetiségű.
Többé-kevésbé hasonló a helyzet az Oroszországgal határos köztársaságok esetében. Azt, hogy hová vezet ez az állapot, az idő fogja megmutatni.

Végül, lássunk egy kis bemutatót a „nagy" Oroszország felfújható haditechnikai arzenáljáról:

</p>