Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai együttműködés

Magyarországra látogatott az Amerikai Egyesült Államok hadserege V. Hadtestének parancsnoka

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Szabó Lajos |  2023. augusztus 23. 9:27

John S. Kolasheski altábornagy, az Amerikai Egyesült Államok V. Hadtestének parancsnoka hivatalos látogatást tett a Honvédelmi Minisztériumban, augusztus 22-én, kedden.

LALA3179

A kétnapos látogatásra hazánkba érkezett magas rangú amerikai vendéget, Kajári Ferenc vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese hivatalában fogadta a tárca Balaton utcai objektumában.

A négyszemközti megbeszélés során az amerikai fél tájékoztatást kapott az MH Haderőfejlesztési Program aktuális helyzetéről és a NATO Kiemelt Éberségi Tevékenység Harccsoport (HUN eVA BG) tevékenységéről. Kajári Ferenc vezérőrnagy nagyra értékelte a harccsoporthoz biztosított amerikai hozzájárulást. Az iraki és afganisztáni háborúkat is megjárt Kolasheski altábornagy hangsúlyozta, hogy fontosnak tartja a közös kiképzést és a nemzetközi gyakorlatokon való részvételt, ami az interoperabilitás fejlesztésének leghatékonyabb eszköze. Az amerikai V. Hadtest feladata, hogy erőteljesebb jelenlétet biztosítson Európában, részt vegyen a NATO keleti szárnyának megerősítésében.

Magyarországi látogatása folytatásaként Kolasheski altábornagy szerdán meglátogatja a Székesfehérváron települő Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokságot (HQ MND-C), valamint az eVA BG részeként itt tartózkodó amerikai alegységet.

LALA3188