Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai és magyar katonák együtt készültek Afganisztánba

Szöveg: Terenyi Krisztina |  2008. szeptember 24. 8:46

Majd egy hónapig gyakorlatoztak annak a négy nemzetnek a katonái, melyek szimulációs feladatok segítségével igyekeztek felkészülni az afganisztáni műveleti területeken rájuk váró kihívásokra. A Jackal Stone 2008 elnevezésű gyakorlat még augusztus végén kezdődött, de csak a napokban ért véget.

Az MH ÖHP szervezésében, az MH 34. BL KMZ aktív közreműködésével 2008. augusztus 25-szeptember 23-a között, az MH BHK Táborfalva-Újdörögdi kiképző Bázisán, valamint Szolnok helyőrségben került végrehajtásra a „JACKAL STONE 2008" Nemzetközi Különleges Műveleti Gyakorlat, magyar, amerikai, ukrán és román csoportok részvételével.

A gyakorlat beállított alaphelyzete és incidensei, valamint a szimulált műveleti környezet előre mutat a 2009-ben kezdődő különleges műveleti feladatok végrehajtására Afganisztánban. Az amerikai és magyar csoport már augusztus 25-én megkezdte a felkészülését lőgyakorlatok és harcászati gyakorlatok formájában, és pontosították a közös eljárási módokat a feladatok végrehajtása során.
A konkrét feladat végrehajtás ideje alatt a zászlóalj vezetési pont a romániai Konstancában, a század vezetési pont Magyarországon, az MH Bakony Harckiképző Központ táborfalvi bázisán települt.

Az előretolt vezetési pont – FOB – és a századparancsnokság – AOB – multinacionálitását amerikai, magyar, ukrán valamint román összekötő tisztek tették teljessé.
A különböző műveletek Magyarország területét is érintették, amely egy Európán átívelő szimulált művelet egyik állomása volt.

A gyakorlat során bebizonyosodott, hogy a multinacionális erők képesek az együttműködésre, bár ennek alapvető követelménye a kifogástalan angol kommunikáció és a magas színvonalú logisztikai támogatás, ugyanakkor objektív pozitív képet adott a magyar különleges műveleti képesség jelenlegi helyzetéről, bevethetőségéről.
A végrehajtás során a különleges műveleti csoportok bebizonyították, hogy létfontosságú szerepüknek – a stratégiai szintű műveletek tervezése és végrehajtása során – képesek eleget tenni, ami alapján létjogosultságuk a mai modern hadviselésben állandónak tekinthető.