Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Együttműködés a társadalom nagyobb biztonságáért

Szöveg: Révész Renáta |  2008. szeptember 23. 17:07

Szekeres Imre honvédelmi és Molnár Károly kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter közös sajtótájékoztatón ismertette a védelmi és biztonsági kutatások és a civil szféra közötti stratégiai együttműködést. A nyilvánosság tájékoztatására a HM Fejlesztési és Logisztikai Ügynökség Technológiai Igazgatóságán került sor.

A társadalom biztonságának növelése, valamint a védelmi és biztonsági ipar fejlesztése érdekében indított együttműködést a kutatás-fejlesztés területén Molnár Károly kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter és Szekeres Imre honvédelmi miniszter.

– Napjainkban új típusú kihívásokkal kell szembenézni. Éppen ezen kihívásoknak megfelelően előbb megfogalmaztuk a feladatot, majd kijelöltük a megvalósítandó célt. Ez a cél a társadalom biztonságának növelése és a versenyképes védelmi és biztonsági ipar fejlesztése – szögezte le a tájékoztatón Molnár Károly, aki elárulta: már folynak közös alapkutatások a HM és az NKTH között.

1595880310
Az együttműködés első lépéseként dedikált pályázati lehetőséget alakítottak ki a védelmi és biztonsági projektek számára a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal Nemzeti Technológiai Programja keretében.
Év elején még úgy tűnt, hogy a Honvédelmi Minisztérium a fent említett célokra 180 millió forintot tud fordítani a büdzséjéből. Mivel azonban a szakmai kihívások ennél jóval nagyobb részt „követeltek", átcsoportosításokkal sikerült megduplázni az erre fordítható pénzeszközöket.
Az NKTH az új nemzeti technológiai pályázati projektre évente 30
milliárd forintot különített el. A pályázatok egyik prioritása a
biztonságtechnikai kutatás volt. Erre nyolc konzorcium pályázata
érkezett be, és összesen 4,8 milliárd forint támogatási igényt nyújtottak be. A cégek,
egyetemi kutatóintézetek pedig összesen 1,6 milliárd forintnyi saját
tőkét vontak be a fejlesztésekbe.

– Óriási igény van a különböző fejlesztésekre, éppen ezért örülök annak, hogy végre a kormány egy fejlesztésekért felelős miniszteri posztot is létrehozott – kezdte ismertetőjét Szekeres Imre honvédelmi miniszter, aki elárulta azt is: jövő évben a haditechnikai fejlesztésekre fordított védelmi kiadások aránya mintegy 25 százalék lesz, ami igen magas aránynak számít.

A miniszter külön kiemelte: már most is folynak olyan nemzetközi projectek, amelyekre méltán lehetünk büszkék. Szekeres Imre a honvédség általi fejlesztések közül kiemelte egyebek között a telepíthető biológiai laboratóriumot, a víztisztító berendezést, a lövedékálló mellényeket, s a páncélozott célok ellen használt gépkarabélyt. Ugyancsak példaként említette azt a speciális szoftvert, amelynek segítségével a látható és az infravörös tartományban nagy pontosságú terepmegfigyelésre képesek a katonák, valamint azt a sugárzásmérő eszközt, amellyel megbízhatóan megállapítható, hogy a katonák élelmiszere radiológiailag szennyezett-e.

Új magyar találmány és szabadalom az “olajfaló" fantázianevű, elektromos árammal működő víztisztító berendezés, amely képes a kőolajszármazékokkal szennyezett vizet annyira megtisztítani, hogy az ipari felhasználásra ismét alkalmas legyen. Ezt az eszközt már tesztelik.
Mint mondta, a védelmi célú kutatás-fejlesztés eredményei jelentősen fokozzák a katonák biztonságát, valamint a társadalom védelmét is.

Szekeres Imre arról is beszámolt, hogy a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem minden évben elkészíti kutatási-fejlesztési innovációs stratégiáját, amelynek jelentős része katonai fejlesztési programokhoz, állami kutatási programokhoz és egyes ipari fejlesztésekhez kapcsolódik. A katonai műszaki karon például tavaly 127 témában folytattak kutatásokat, például robotrepülőgépek automatikus repülésszabályozásával, vagy a helikopterek fegyverzeteinek modernizálásával kapcsolatban.
Többek közt az Arzenál Rt.-t lehet megemlíteni, amely alkatrész-beszállítója annak a nagyszabású kísérletnek, amellyel az ősrobbanást fogják rekonstruálni.

A tájékoztató után a két miniszter arra is szánt időt, hogy megtekintsék a HM Tecnológiai Hivatalának kiállítását, amely idén a Múzeumok Éjszakáján mutatkozott be először
a nagyközönség előtt.