Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai figyelmeztetés Grúziának és Oroszországnak

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. november 20. 9:17

Joe Biden amerikai alelnök felszólította az Egyesült Államokkal szövetséges Grúziát, valamint Oroszországot, hogy tartózkodjanak minden olyan lépéstől, amely képes megingatni a politikai helyzetet a térségben.

Biden sajtóhivatala Washingtonban helyi idő szerint csütörtökön közölte, hogy az amerikai alelnök előző nap telefonbeszélgetést folytatott – a Nyugat támogatását élvező – Miheil Szaakasvili grúz elnökkel.

Biden a beszélgetés során hangsúlyozta: minden érintett félnek tiszteletben kell tartania azokat a kötelezettségeket, amelyeket a tavaly nyári grúz-orosz villámháborút lezáró augusztus 12-i tűzszüneti megállapodás, illetve annak alapján az Európai Unió és Oroszország által szeptember 8-án kötött egyezség értelmében vállaltak.

Moszkva és Tbiliszi viszonya rendkívül feszült, amióta Grúzia tavaly augusztusban megpróbálta fegyveres erővel visszacsatolni egyik szakadár régióját, Dél-Oszétiát. Válaszul az orosz hadsereg megsemmisítő vereséget mért a grúz fegyveres erőkre, lerohanva a NATO-tagságra törekvő dél-kaukázusi ország egy részét. A háború után Dél-Oszétia és egy másik szakadár grúz terület, Abházia kikiáltotta függetlenségét, amelyet Oroszország elismert.