Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai hadihajókkal dühítené Moszkvát Kijev

Szöveg: Háború Művészete |  2008. október 20. 7:11

Az utóbbi időben az Oroszországgal egyre élesebben szembeforduló Ukrajna egyes értesülések szerint még attól sem riadna vissza, hogy amerikai hadihajókkal erősítse meg flottáját.

A Fekete-tengeren jelenleg az orosz haditengerészet az egyeduralkodó, az ukránoknak egy konfliktushelyzetben esélyük sem lenne ellenük, így a NATO felé közeledő országnak nagy szüksége lenne az amerikai hadihajókra. Ki is szemelték az amerikai haditengerészetnél már egyre inkább kiszorulóban lévő használt, de felújítható Perry-osztályú fregattokat.

Az ukrán haditengerészet jelenleg csak régebbi gyártmányú Krivak II-osztályú fregattokkal rendelkezik, ezek nem ellenfelei a Slava-osztályú Moszkva cirkálónak és a többi orosz hadihajónak, mely uralja a Fekete-tengert. A Perry-osztályú fregattok sem éppen új konstrukciók, hiszen az 1970-es évek óta szolgálnak. Az amerikaiak folyamatosan vonják ki őket az aktív szolgálatból, de ezeket nem csak tartalékállományba helyezik, hanem számos szövetséges országnak, többek között a törököknek és a lengyeleknek is adtak el belőlük.

A Perry-osztályú fregattokat az amerikaiak annak idején úgy tervezték meg, hogy egy viszonylag olcsó és kis méretű, de sokoldalú hadihajóra tegyenek szert, mely alkalmazható a repülőgép-hordozók kíséretében és önállóan is, ugyanakkor a szövetséges országoknak is átadható legyen, így nem tartalmaz különleges csúcstechnológiákat.

Szakértők szerint a Perry-osztályú fregattokkal sem erősödnének meg kellőképpen az ukránok, az oroszokat azonban nagyon felbőszítené az üzlet, így kérdéses, hogy az amerikai törvényhozás rábólint-e a hadihajók értékesítésére.