Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai katonák maradványainak felkutatásáról tárgyalnak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. október 4. 20:53

Észak-Korea és az Egyesült Államok megállapodott abban, hogy október 16-18. között a thaiföldi fővárosban, Bangkokban tárgyaljanak a koreai háborúban és azután északon eltemetett amerikai katonák földi maradványai után folytatott kutatás felújításáról – közölte egy magas rangú dél-koreai diplomata október 4-én, kedden.

A nyilatkozó nem nevezte meg magát, mert nincs felhatalmazása arra, hogy a kérdésről beszéljen a sajtónak. Tájékoztatása szerint a felek megegyeztek, hogy emberiességi megfontolásokból felújítják a párbeszédet, ami nem befolyásolja azokat a diplomáciai erőfeszítéseket, hogy újrakezdődjenek az észak-koreai nukleáris programról folytatott hatoldalú – a két Koreán kívül az Egyesült Államok, Kína, Japán és Oroszország részvételével zajló – tárgyalások.

Aaron Tarver, az Egyesült Államok szöuli nagykövetségének szóvivője nem volt hajlandó megerősíteni az értesülést, csupán annyit mondott, hogy a kérdés fontos számukra.

A washingtoni védelmi minisztérium szerint 8031 amerikai katona tűnt el az 1950-1953-as koreai háborúban. Közös

amerikai-észak-koreai kutatócsoportok 33 küldetést hajtottak végre 1996 és 2005 között, ezek során 229 katona maradványait találták meg. Közülük mintegy nyolcvanat azonosítottak és visszajuttattak családjuknak, hogy otthon temethessék el őket.

Észak-koreai és amerikai tisztviselők a kérdésről 2003-ban Bangkokban tárgyaltak, és megállapodtak a kutatás folytatásáról. Az együttműködés azonban hirtelen megszakadt 2005-ben, mert Washington félteni kezdte kutatócsapatait, amikor a kétoldalú kapcsolatok megromlottak az észak-koreai atomprogram miatt.

Idén augusztusban Washington kezdeményezte, hogy tartsanak megbeszélést a kutatás felújításáról, amit Phenjan elfogadott.