Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai-kirgiz megállapodás

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. február 9. 7:06

Az Egyesült Államok és Kirgizisztán megállapodást írt alá kedden a közép-ázsiai országban lévő amerikai légitámaszpont üzemanyag-ellátásáról. A megállapodást a kirgiz kormány kezdeményezte, hogy az eddigi, a tavaly áprilisban megdöntött Kurmanbek Bakijev elnök klánjához köthető egyezséget egy áttekinthető szerződéssel váltsák fel.

A kirgiz főváros nemzetközi repülőteréhez közel fekvő Manasz támaszpont létfontosságú szerepet játszik az Afganisztánban szolgáló amerikai csapatok utánpótlásában.

Larry Memmott, a biskeki amerikai nagykövetség ügyvivője kijelentette: megtették az első lépést annak érdekében, hogy az üzemanyagot a kirgiz államtól vásárolják, az árát pedig a költségvetésbe utalják át. A diplomata azt követően nyilatkozott, hogy Aszkar Sadijev kirgiz energiaügyi miniszterrel aláírta a megállapodást.

Tilek Iszajev, a kirgiz állam manaszi üzemanyag-utántöltő bázisának helyettes vezetője elmondta, hogy az amerikai bázis üzemanyagigényének 50 százalékát biztosítják majd. A fennmaradó részt a gibraltári székhelyű Mina Corp társaság szállítja, amely tavaly novemberben kapta meg a megbízást az amerikai hadseregtől.

A társaság, amely már Bakijev idején is szállította az üzemanyagot, cáfolta, hogy bármilyen kapcsolat fűzné őt az előző kormányzat tagjaihoz.

A Manasz támaszpontnak évente mintegy 360 ezer tonna repülőgép-üzemanyagra van szüksége.