Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai-magyar támogató parancsnokok találkozója

Szöveg: MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság | Fotó: Dévényi Veronika |  2021. május 13. 10:28

Sándor Zsolt vezérőrnagy, az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság (MH TTP) parancsnoka a napokban Pápán fogadta Christopher O. Mohan vezérőrnagyot, az amerikai haderő 21. Hadszíntér Támogató Parancsnokságának parancsnokát.

Pápa (6)

Az MH Pápa Bázisrepülőtér területén megtartott találkozó fő témája a Defender Europe 21 gyakorlatsorozat részeként a két parancsnokság között megvalósuló együttműködés volt. A Németországban települő amerikai szervezet feladata az európai műveletekben részt vevő amerikai és szövetséges csapatok stratégiai és hadműveleti szintű támogatása.

Az MH TTP és alárendelt katonai szervezetei koordinálják és hajtják végre a Befogadó Nemzeti Támogatás (Host Nation Support - HNS) valamint a NATO-erők fogadásának, állomásoztatásának és előrevonásának (Reception, Staging and Onward Movement - RSOM) feladatait, amelyek részeként Konvojtámogató Központ (Convoy Support Centre - CSC) működik Győrben, és így folyamatosan biztosított a külföldi katonai oszlopok kísérése.

Az áthaladásokhoz szükséges információáramlás érdekében a 21. Hadszíntér Támogató Parancsnokság katonai összekötőket telepített az MH TTP laktanyájába.

Pápa (2)

A tárgyalást követően a két parancsnok egy C-17-es szállítórepülőgép fedélzetén győződhetett meg az amerikai személyzet légi utánpótlási műveletekben való jártasságáról: az egyszer használatos, lebomló ejtőernyőkkel útba indított élelmiszer-szállítmány pontosan célba ért.