Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közös munka, közös eredmények

Szöveg: Trautmann Balázs | Fotó: Kertész László |  2021. május 13. 10:18

A NATO és amerikai különleges műveleti parancsnokok részvételével tartották meg a Black Swan 2021 nemzetközi különleges műveleti gyakorlat szakmai napját május 12-én, szerdán az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison.

Black Swan 2021 gyakorlat szakmai nap  (6)

A rendezvényen részt vett Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka, David Tabor vezérőrnagy, az Európában állomásozó amerikai különleges műveleti erők parancsnoka, valamint Rob Stephenson dandártábornok, a NATO Különleges Műveleti Parancsnokság megbízott parancsnoka is.

A meglehetősen mozgalmas szakmai napon a sajtó képviselői is megtapasztalhatták, milyen egy szállító- és harci helikopterekkel támogatott, Polaris MRZR 4 könnyű terepjáró gépkocsikkal közlekedő gyorsreagálású erőket is megmozgató művelet. Az „ellenséget” a helikopterekkel érkező erők gyorsan és hatékonyan semlegesítették, majd az alapos kutatásnak köszönhetően rengeteg értékes információhordozóval távozhattak az operátorok a visszatérő forgószárnyasokkal.

A vendégek emellett épületharcászati bemutatót, illetve kézifegyverekkel végrehajtott éleslövészetet is megtekinthettek; utóbbi során a résztvevő államok katonái a számukra rendszeresített gépkarabélyokkal és maroklőfegyverekkel küzdötték le a célokat.

Black Swan 2021 gyakorlat szakmai nap  (21)

Korom Ferenc vezérezredes a bemutató utáni sajtótájékoztatón elmondta: a Black Swan 2021 gyakorlat egyik fontos célja az volt, hogy teszteljék a Szolnokon kialakítandó Regionális Különleges Műveleti Komponens Parancsnokság (R-SOCC) kezdeti műveleti képességét, emellett vizsgálták, hogy a törzs és a katonák milyen szinten képesek feladataikat végrehajtani. Amint ezt a látottak, illetve az első ellenőri jelentések is alátámasztják, kimondható, hogy a katonák felkészültek – fogalmazott a vezérezredes. A Magyar Honvédség parancsnoka kiemelte: a komponens-parancsnokságnak 2024-re kell elérnie a teljes műveleti készenlétet, s ennek első tesztelését ezen a gyakorlaton is végre tudták hajtani.

A gyakorlaton a magyar katonák mellett az R-SOCC partnerországai – azaz Ausztria, Horvátország, Szlovákia és Szlovénia – szorosan együttműködtek a két szponzorországgal, a kiképzőket küldő Németországgal, valamint az Amerikai Egyesült Államokkal. Utóbbi, a kiképzők mellett, végrehajtó állományt is átcsoportosított a kiképzési rendezvényre. A végrehajtásban az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár katonái mellett más alakulatok is jelentős szerepet vállaltak, ebből adódóan a törzs és a parancsnokság is nemzetközi volt. Összességében több mint 800 katona, 14 forgó- és merevszárnyas repülőeszköz, számos egyéb haditechnikai eszköz, illetve az amerikai haditengerészet SOC-R hajói vettek részt a gyakorlaton. Magyarországon - a magyarok mellett - az amerikai haditengerészet különleges műveleti, valamint szárazföldi katonái, továbbá a szlovén különleges műveleti erők katonái hajtottak végre feladatokat. Nemcsak katonai területeken – például Újdörögdön, Várpalotán, Táborfalván, Ócsán és Tótvázsonyban – hajtottak végre feladatokat a különleges műveleti csoportok, hanem Kecskemét, Sárospatak, Nyíregyháza és Kisvárda térségében is.

Black Swan 2021 gyakorlat szakmai nap  (17)

A gyakorlat szakmai napján Korom Ferenc vezérezredes – a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program eredményei kapcsán – elmondta azt is, hogy augusztus 28-29-én ismét nemzetközi repülőnapot és haditechnikai bemutatót rendeznek Kecskeméten, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison. Itt nemcsak a már beérkezett, modern haditechnikai eszközöket, hanem az aláírt szerződéseknek megfelelően a jövőben beérkező eszközöket is meg lehet majd tekinteni. Ezek mind Magyarország és a magyar emberek biztonságát fogják szolgálni – hangsúlyozta a parancsnok.

David Tabor vezérőrnagy, az Európában állomásozó amerikai különleges műveleti erők parancsnoka leszögezte: jó látni a különböző nemzetek katonáit közösen gyakorolni, hiszen így megoszthatják egymással tudásukat. Mint fogalmazott, a gyakorlat megmutatta mitől igazán fontos a NATO: számos tagállam dolgozott együtt, de a Szövetségen kívüli partnerek is csatlakoztak, miközben a résztvevők megosztották egymással az alkalmazott taktikáikat, eljárásaikat, tapasztalataikat, s így mindannyian jobbak lettek.

Black Swan 2021 gyakorlat szakmai nap  (23)

Rob Stephenson, a NATO Különleges Műveleti Parancsnokságának megbízott parancsnoka az interoperabilitást, a zökkenőmentes együttműködést és ezek további fejlesztésének fontosságát emelte ki. Mint rámutatott, a NATO vetélytársai is látják azt, hogy a résztvevő államok különleges műveleti erői milyen eredményesen tudnak közösen műveletet tervezni és végrehajtani.