Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai óriástanker Pápán

Szöveg: Mátyás Botond Hunor főhadnagy | Fotó: Dévényi Veronika, Majercsik Lívia, USAF OHANG 121th ARW |  2022. május 23. 9:47

Újabb repülőgéptípus földi kiszolgálása terén szereztek gyakorlati tapasztalatot az MH Pápa Bázisrepülőtér katonái.

EE1A6062

Az Egyesült Államok Légiereje Ohio Légi Nemzeti Gárda 121. Légi Utántöltő Ezred KC-135 Stratotanker típusú repülőgépe landolt május 17-én, a pápai kifutópályán. Ez az esemény a remények szerint lépés egy hosszútávú együttműködés felé.

„Az ötlet onnan származik, hogy a kecskeméti bázison tervezték a Load Diffuser 2022 nemzetközi hadgyakorlatot, melyen az ohioi alakulat katonái is részt vettek volna. A gyakorlat sajnálatos módon elmaradt, ezért jött a gondolat, hogy tartsunk egy közös kiképzést az amerikai féllel, Pápán” – számolt be az előkészítésről Koch János százados, a gyakorlat tervezője.

20220517_KC_visit-15

A leszállást követően azonnal elkezdődött a gyakorlat: a Repülést Biztosító Század katonái levontatták a repülőt a kifutópályáról, így szerezve tapasztalatot egy újabb típus mozgatásában. A továbbiakban a repülőtéri tűzoltó alegység ismerkedett a gép paramétereivel, majd az üzemanyagtöltők gyakorolták - a gépszemélyzet felügyelete és irányítása mellett - a tartálykocsi töltőcsonkjának csatlakoztatását. A délután folyamán az MH Pápa Bázisrepülőtér, a 121. Légi Utántöltő Ezred és a Pápán települő Nehéz Légiszállító Ezred (HAW) tartott képességismertető előadásokat, valamint egyeztettek a további együttműködés lehetőségéről is.

EE1A5647

A következő napon száraz gyakorlást tartottak, melynek keretében repülés közben összekapcsolódott a KC-135-ös és az egyik pápai C-17 Globemaster III nehéz szállítógép. Bár ez alkalommal nem töltöttek át üzemanyagot, mégis hasznos gyakorlás volt mindkét fél gépszemélyzete számára.

A tervek szerint az együttműködés folytatódni fog és tovább erősödik, az üzemanyagtöltő repülő pedig rendszeres vendég lesz Pápán.