Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar egészségügyi adományt adtak át Koszovóban

Szöveg: Szabóné Varga Erika százados | Fotó: Koncsek Barna főhadnagy |  2022. május 23. 8:22

Egészségügyi felszereléseket adott át egy magyar civil-katonai együttműködési (CIMIC) projekt keretében a magyar vezetésű KFOR-parancsnokság Koszovóban, Podujevó városban az Egészség Ház számára.

1PA08977

A KFOR Keleti-Parancsnokság nem-kinetikus zászlóaljában a magyar katonák 2011 február óta képviseltetik magukat egy Összekötő és Megfigyelő Csoporttal (Liaison and Monitoring Team - LMT). A magyar LMT csoport felelősségi körzete Podujevo járás. Alapvető feladataik közé tartozik a helyi polgári és rendvédelmi vezetőkkel történő szoros kapcsolattartás, koordináció, valamint folyamatos információk biztosítása a KFOR számára a régióról, fontossabb esményekről, illetve a szociális állapotokról. Az eltelt évek során a magyar katonák kivívták a helyi emberek tiszteletét és elismerését.

A kialakult jó kapcsolat erősítésehez, valamint Podujevo város lakosainak egészségügyi ellátásának javításához járult hozzá – Magyarország kormányának nemzeti adományozásokról hozott döntése értelmében – a magyar KFOR parancsnoki év első, az egészségügyi területet támogató CIMIC projektje.

HUN CIMIC donation (2)_Koncsek Barna fhdgy

Az egészségügyi adományokat – többek között defibrillátort, EKG-készülékeket, sztetoszkópokat, vérnyomásmérőket, vér- és oxigénmérőket, vércukormérőket, antishock terápiás dobozokat, valamint két darab kerekesszéket – Sári Csaba ezredes, KFOR parancsnok, a támogató iroda vezetője, szakreferens adta át.

Sári ezredes beszédében elismerését fejezte ki az intézmény igazgatójának azért a kiemelekedő helytállásért, amelyet a COVID-19 világjárvány több hulláma alatt a kevesebb mint kétszázötven egészségügyi alkalmazottal, sokszor embert próbáló körülmények között, hetvenhét település lakóinak ellátásáért tett. Marigona Lahu, Podujevó város polgármester-helyettese, Ditron Veliu, a járás egészségügyi igazgatója, valamint Ymer Llugaliu, a kórház igazgatója köszönetüket fejezték ki az adományért, mely nagyban hozzájárul majd Podujevo város és a környező falvak egészségügyi ellátásának javításához. A hivatalos átadó zárásaként a podujevói egészségügyi szolgálatok nevében Ymer Llugaliu kórházigazgató, egy emléklapot adott át Sári Csaba ezredes részére.

HUN CIMIC donation (1)_Koncsek Barna fhdgy

Az ünnepségen jelen volt Rácz Szabolcs alezredes, az MH KFOR Kontingens parancsnoka, valamint Magyarország pristinai nagykövetsége képviseletében Vékás-Kovács Imre, sajtó és kulturális attasé.

HUN CIMIC donation (3)_Koncsek Barna fhdgy
HUN CIMIC donation (4)_Koncsek Barna fhdgy