Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amikor a laktanyák kitárják kapuikat

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Kormány Gábor |  2023. szeptember 10. 8:44

Több, mint száz kilométer a távolság a két laktanya között, mégis hasonlóan izgalmas dinamikus és statikus bemutatókkal, koncertekkel és színes programokkal várta az érdeklődőket családi napjára az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár és az MH Katonai Rendészeti Ezred a fővárosban, illetve a Győrben települő MH Dánielfy Tibor 205. Rakétaezred, szeptember 9-én.

A győri laktanya immár huszadik alkalommal megrendezett nyílt napjának kezdetét egy 85 mm-es légvédelmi löveggel történt díszlövés jelezte. A Fifikus Fizikus Rakétások kísérletei mellett a koncertet adó Várakozni Tilos formáció is nagy sikert aratott, amelynek az énekese ráadásul az ezred állományába tartozik.

Kolozsi Tamás alezredes, az MH Dánielfy Tibor 205. Rakétaezred parancsnokhelyettese hangsúlyozta: számukra is fontos, hogy az alakulat által használt eszközökbe, technikákba, illetve az általuk ellátott feladatokba betekintést nyerjen a civil lakosság, így programok terén széles repertoárral készültek. „Idén megszólítottuk a fegyveres társszerveket, így a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kutyás bemutatóval készült, a rendőrség pedig statikus bemutatóval kápráztatta el a lakosságot” – tette hozzá.

Az esemény zárásaként, az alakulat széleskörű tevékenységének ismertetése után következett az állomány tagjainak dinamikus harcászati bemutatója.

20230909_KG_petofi_gyor_csaladinap_009

Mindeközben a budapesti Petőfi Sándor laktanyában is színes programsorozattal várták az érdeklődőket az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár és az MH Katonai Rendészeti Ezred által közösen szervezett, hetedik családi napon.

A hivatalos megnyitón Vadászi Norbert ezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár dandárparancsnok-helyettese hangsúlyozta: három dolog szükséges ahhoz, hogy egy nyílt helyen tartott rendezvény jól sikerüljön. Egyrészt a jó időjárás, másrészt a tartalmas, minden korosztálynak megfelelő programterv. „Jóleső érzéssel nézek körbe, mert látom, hogy a harmadik, számomra rendkívül fontos összetevő is adott: a motivált nézőközönség” – nyomatékosította.

Bendik Szabolcs alezredes, az MH Katonai Rendészeti Ezred parancsnokhelyettese is köszöntötte az egybegyűlteket, majd az MH Központi Zenekar térzenéje után kezdetét vette a dinamikus bemutatók sorozata, többek között a két alakulat, illetve a Magyar Közelharc-Kézitusa Szövetség, a Tüzér Egyesület és a Ludovika SE jóvoltából.

Miután az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár együttműködésre lépett a Szív Bajnokai Alapítvánnyal, a helyszínre kilátogatók plüssmackók adományozásával okozhattak örömet a Heim Pál Gyermekkórházban ápolt szívbeteg gyerekeknek, a „Legyél te is szívbajnok” országos kampányhoz csatlakozva.