Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ancsa helyett Spartan

Szöveg: JETfly |  2010. április 13. 14:37

A román légierő Bukarestben vette át az első két C-27J Spartan típusú szállító repülőgépét, miután azok sikeresen végrehajtották az átrepülést az olaszországi Torino repülőteréről a román fővárosba. A román légierő hét darabot rendelt a típusból az olasz Alenia Aeronautica cégtől.

A két repülőgép 2010. április 12-én szállt le Bukarest repülőterén, és immár hivatalosan is a román légierő állományába tartoznak. Az új típussal a román légierő a még működő, szovjet gyártmányú, elavult négy darab An-26 típusú szállító repülőgépét kívánja leváltani. Az olasz szállítógépeket a román hadsereg személy-, valamint technikai eszközök szállítására, evakuációs és kutató-mentő feladatokban fogja alkalmazni a jövőben.

A román és olasz fél a hét darab C-27J Spartan repülőgépről szóló szerződést még 2007-ben írta alá, amelynek ellenértéke mintegy 217 millió euró, amely a gépeken túl tartalék alkatrészekre is vonatkozik.

Az Alenia Aeronautica cég nyilatkozata szerint a repülőgépeket a lehető legrövidebb időn belül rendszerbe állítják, és megkezdődik a személyzetek és földi kiszolgáló állomány kiképzése.

Napjainkban 28 darab Spartan áll szolgálatban Bulgáriában, Görögországban, Olaszországban, Litvániában, valamint az Egyesült Államokban. Az Alenia Aeronautica szerződésben áll Marokkóval Spartanok szállítására, és a szlovák légierő is ezt a típust választotta.