Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Neves előadó a NATO felkészítésen

Szöveg: Hársfalvi József mk. õrgy. |  2010. április 13. 13:10

A Magyar Honvédség Béketámogató Kiképző Központban 2010. április 12-16. között kerül sor a NATO/EU katonai törzseihez, parancsnokságaihoz és szervezeteihez kihelyezésre tervezett állomány békefenntartói felkészítésére. Hétfőn Dr. Szenes Zoltán CSc ZMNE Biztonság- és Védelempolitikai Tanszék tanszékvezető előadása nyitotta meg a programot.

A neves előadó pályafutása során betöltött különböző beosztásokban megszerzett ismereteit és gazdag tapasztalatait elismert szakíróként ez idáig közel 100 könyvrészletben, tankönyvben, jegyzetben, tanulmányban és cikkben, nem utolsó sorban ugyanennyi előadásban osztotta meg hallgatók körében.
Ez alkalommal 57 fő felkészülő részére tartott előadást „A NATO napjainkban" címmel, melyet érezhetően kiemelt érdeklődés övezett.
A tartalmas előadás során több témakört is érintett a volt Vezérkar Főnök.

Többek közt áttekintést adott a NATO megalakításától napjainkig tartó bővítéséig, különböző időszakokban kialakított koncepciókig (hidegháború, rendszerváltás, napjaink kihívásai).
Külön kitért a jövő kihívásaira, mint a NATO afganisztáni szerepvállalására, a NATO 60. évfordulóján megfogalmazott biztonság és védelempolitikai koncepciója, valamint a NATO és Oroszország kapcsolata. A felkészítésre vezényelt állomány naprakész információt kaphattak NATO szerkezeti átalakításának kérdéseiről is.

A személyes hangvételű, saját tapasztalatokkal gazdagon illusztrált előadás befejezésként lehetőséget biztosított a hallgatóság részére az előadás során felmerülő kérdések megválaszolására.