Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkezdődhet a P-8A Poseidon tesztelése

Szöveg: JETfly |  2010. április 13. 14:45

Ismét fontos momentumhoz érkezett a P-8A Poseidon program, hiszen 2010. április 10-én érkezett meg a U.S. Navy Patuxent River bázisára a haditengerészet új felderítő és járőr repülőgépének első prototípusa, a T1. A gép a Boeing Seattle-ben lévő központjából szállt fel, majd közel 7 órás repülést követően landolt Patuxent Riverben, ahol megkezdődhet a Poseidon tesztelése.

A T1 prototípus az eredeti tervek szerint 2009 szeptemberében kellett volna, hogy megérkezzen a haditengerészethez, de a késedelem ellenére a program igazgatója továbbra is bízik abban, hogy a Boeing még idén át tudja adni a T2 és T3 prototípusokat is a U. S. Navy számára. A tervek szerint öt darab tesztrepülőgépet építenek, melyből hármat a repülési, kettőt pedig a földi teszteknek vetnek majd alá.

A Boeing 737-800-as alapján kifejlesztett P-8A-ból az amerikai haditengerészet 117 darabot vásárol, melyekkel az elöregedő P-3C Orion flottáját kívánja teljes egészében felváltani. A nagy hatósugarú Poseidon – mely várhatóan 2013-ban kezdi meg szolgálatát – tengeralattjárók és felszíni egységek ellen is bevethető lesz. A típusból már az indiai haditengerészet is rendelt 8 darabot, mely által India lett a P-8A Poseidon első külföldi vásárlója.

1595900121