Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Angolok látogattak a vegyivédelmi zászlóaljhoz

Szöveg: Kocsis Balázs százados |  2012. június 22. 18:33

Angol vegyivédelmi katonák látogatták meg június 19-én a székesfehérvári MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóaljat. A Brit Királyi Légierő (RAF) vegyivédelmi főtisztjei a NATO Reagáló Erők 2013. évi váltásába felajánlott ABV-felderítőszakasz statikus és dinamikus bemutatóját tekintették meg az MH Bakony Harckiképző Központ csörlőházi kiképzőbázisán.

1595937666
A vendégeket a székesfehérvári laktanyában Miklovich János mérnök alezredes, az alakulat megbízott parancsnoka tájékoztatta a zászlóalj felépítéséről, rendeltetéséről és feladatairól. A delegáció ezt követően a bakonyi gyakorlótéren győződhetett meg a magyar ABV-felderítőerők képességeiről.

A rekkenő hőségben a katonák az igencsak izzasztó védőfelszerelésbe beöltözve kezdték meg a bemutatókat. A zászlóalj ABV-felderítőeszközeit az angol tisztek is megszemlélték, és a technikai adatok felől is érdeklődtek. A dinamikus bemutatón pedig útvonal-felderítést, vegyi-, sugárfigyelő őrs telepítését, valamint a szennyezett terepszakasz felderítését tekinthették meg a vendégek, akik a bemutató után utasként próbálhatták ki a VSBTR–80 típusú ABV-felderítő harcjárművet.

A bemutató végén a 2013-as NATO Reagáló Erők képviseletében David Williams ezredes elégedetten közölte: a székesfehérvári vegyivédelmi zászlóalj állománya készen áll és képes a rá bízott feladatok végrehajtására.

Fotó: A szerző felvételei