Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Apache és Leopard Indonéziába

Szöveg: honvedelem.hu / htka.hu |  2011. november 28. 13:11

Úgy tűnik, Indonézia nem még mindig nincs megelégedve haderejének eszközparkjával, és tovább folytatja a beszerzéseket. Mint ismeretes, a jelentős kőolaj – és földgáztartalékokkal rendelkező ország nemrégiben döntött 24 használt, de modernizációnak alávetendő Lockheed Martin F-16C/D Block 25 megvásárlásáról, amiket a tervek szerint a Block 52 variáns színvonalára fejlesztenének tovább.

Ezekkel kiegészítenék a régi F-16A/B Block 15 OCU-kat, a Northrop F-5E/F Tiger II-ket, valamint az orosz gyártmányú Szu-27SzK/SzKM és Szu-30MK és MK2 vadászbombázókat, amikből hamarosan további hat érkezhet a szigetországba.

Jakarta azonban hosszú távon szeretne a térség meghatározó katonai hatalmává válni, ezért – főleg európai szemmel nézve – gigászi összegeket költ haderőfejlesztése. Azon túl, hogy a dél-koreai KF-X programba beszállva részben saját fejlesztésű 5. generációs vadászbombázóhoz juthatnak 2020 után, a szárazföldi és tengerészeti erőiket is bővítik, valamint a forgószárnyas technikát is beszereznek. Utóbbiak esetében a portékák forrása mostanában főként az Európai Unió, melynek tagállamai a költségcsökkentésekkel párhuzamosan számos fegyverrendszert vonnak ki a szolgálatból. Ezeket általában áruba is bocsátják, a szemfüles indonézek pedig lecsaphatnak rájuk.

Purnomo Yusgiantoro indonéz védelmi miniszter megerősítette azokat a híreket, melyek már egy ideje terjengtek a sajtóban: országa 100 Leopard 2A6 harckocsit és nyolc AH-64 Apache harci helikoptert vásárol. Ezzel két teljesen új képességhez jut Indonézia, ugyanis eddig sem modern MBT-vel, sem potens harci helikopterrel nem rendelkeztek. A költségekről annyit tudni, hogy mindkét tétel kedvezményes: az Apache-ok darabonként 25 millió dollárba kerülnek (eredetileg 30 millióért árulták őket, de Jakartának sikerült alkudnia), így a nyolc példányon összesen 40 millió USD-t spóroltak. A Leopardokból eredetileg csak 44-et vásároltak volna 280 millió dollárért, de végül az európai partner ugyanennyiért felajánlott 100 darabot.
Ezt a pénzt az aktuális költségvetési évre előirányzott keretből teremtik elő, mely Pramono Edhie Wibowo, a hadsereg vezérkari főnöke szerint 14 billió indonéz rupia (IDR), azaz több, mint másfél milliárd amerikai dollár (egészen pontosan 1 546 961 325 USD).

Holland AH-64 Apache Radomban