Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Békefenntartói felkészítésen vettek részt

Szöveg: Dr. Pohl Árpád alezredes, Hársfalvi József mérnök őrnagy |  2011. november 28. 13:49

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem harmadéves katonai gazdálkodási szakos hallgatói 2011. november 21-25. között békefenntartói felkészítésen vettek részt az MH Béketámogató Kiképző Központban (MH BTKK).

A szak vezetése másfél évvel ezelőtt vette fel a kapcsolatot az MH BTKK-val. Az akkori Hadtáp és Pénzügyi Tanszék elképzelése Szolnokon teljes egyetértéssel találkozott. Miután az MH ÖHP parancsnoka engedélyezte az első felkészítés végrehajtását, az egyeztetett tematika szerint a honvédtiszt-jelöltek egy évvel ezelőtt első ízben vettek részt a szolnoki kiképzésen. A foglalkozások példás előkészítettsége, életszerűsége és professzionális végrehajtása a részt vevő hallgatók körében osztatlan elismerésre tett szert. Mivel folyamatban volt a katonai gazdálkodási alapképzési szak tantervének az új követelményekhez való igazítása, a képzési program módosítására tett javaslat – több más módosítással együtt – a szakreferensek elé került. A képzést megrendelő szakmai vezetők teljes mértékben támogatták, hogy a békefenntartói felkészítés önálló tantárgyként kerüljön be a szak tantervébe, ezzel is erősítve a képzés gyakorlati jellegét. Miután a ZMNE Szenátusa jóváhagyta az új képzési programot, a felkészítés már a Békefenntartói eljárások tantárgyként jelent meg.

A szak 10 harmadéves honvédtiszt-jelöltje az egyetemen elsajátított elméleti békefenntartói ismeretek birtokában – és természetesen az előző évfolyam elbeszélései alapján – nagy érdeklődéssel várta a szolnoki felkészítést, amelyhez az MH BTKK-ban a képzés minden feltétele rendelkezésre áll.

A hallgatók először elméleti foglalkozásokon megismerték a béketámogató műveletek történetét, rendszerét, jogi hátterét és a műveleti területen betartandó általános szabályokat. A gyakorlati foglalkozások előkészítése érdekében különösen fontos volt a rádióhírváltás angol nyelvű begyakorlása. Ez egyben előkészítette a negyedévben angol nyelven végrehajtandó FOURLOG-gyakorlatot.

Műveleti területen kiemelt fontosságú az erők megóvása, ezért ezen ismeretek elméleti elsajátítására és begyakorlására egy teljes napot fordítottak. Természetesen szerepelt a programban az ellenőrző-áteresztő pont működtetése, valamint a megfigyelőponton végzett tevékenység is.

A járőrfeladatok, kivizsgálások és tárgyalások gyakorlására egy precízen előkészített foglalkozás keretében került sor. Ennek végrehajtásába bevonták Újszász, Besenyszög és Jászladány települések polgármesteri hivatalait is. A gyakorlatra beállított fiktív helyzet szerint a helyi polgármesterrel – akinek szerepét az MH BTKK egyik tisztje játszotta el – folytatott angol nyelvű tárgyalások a gyakorló állománynak komoly próbatételt jelentettek. Ugyancsak nagy kihívást jelentett az illegális ellenőrzőponton való áthaladás elérése, „kierőszakolása".

A honvédtiszt-jelöltek ugyancsak végrehajtották egy feltételezett aknamező ellenőrzését, valamint egy bázison – a szolnoki repülőmúzeumban − felmérték az ott tárolt repülőeszközöket. A műveleti területen való eredményes tevékenység alapvető feltétele, hogy a katonák rendelkezzenek ismeretekkel az ott előforduló improvizált robbanótestekről. Ennek érdekében az MH BTKK kiképzői külön gyakorlati foglalkozást vezettek le. A felkészítést megszemlélte Molnár Zsolt ezredes, az MH Ludovika Zászlóalj parancsnoka és Apáti Zoltán alezredes, az MH BTKK parancsnoka.

A honvédtiszt-jelöltek az egyhetes felkészítés során, a zömében angol nyelven tartott foglalkozásokon olyan gyakorlati eljárásokat sajátítottak el, amelyek segítségével magabiztosan készülhetnek fel a hadszíntéri szolgálatra. A kiképzők személyes missziós tapasztalatai követendő példát szolgáltattak a hallgatók számára. A hasonló kiképzési programok levezetése szempontjából különösen értékes az az együttműködési készség, amely a környező települések polgármesterei részéről megnyilvánul. A polgári lakosság mindenhol rokonszenvvel fogadta a honvédtiszt-jelölteket.

Az idei felkészítés végrehajtásával, a Békefenntartói eljárások című tantárgy megtartásával az MH BTKK konkrétan bekapcsolódott a honvédtiszt-képzésbe.