Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Argentína használt francia vadászgépeket vásárol

Szöveg: JETfly |  2010. március 17. 14:47

Argentína százmillió dollárt szándékozik a közeljövőben vadászrepülőgépek vásárlására költeni. Az ország kormánya most azt a lehetőséget vizsgálja, hogy Jordániától 12 darab, francia gyártmányú Dassault Mirage F1-CJ együléses és egy F1-BJ kiképző, kétüléses vadászrepülőgépet vásárol.

Az újonnan vásárolt repülőgépekkel kívánják leváltani a várhatóan 2012-ben kivonásra kerülő, idejétmúlt Mirage IIIEA típust.

Korábban Argentína a spanyol légierőtől is kapott ajánlatot 12 darab Mirage F1 vadászrepülőgép megvásárlására, azonban az argentin védelmi minisztérium visszautasította a tranzakciót. Nilda Garre argentin védelmi miniszter a közelmúltban jelentette be, hogy országa modernizálni kívánja a légierő technikai állományát.

A fejlesztés egyik fontos állomása – a vadászrepülőgépek beszerzése mellett – hogy két Saab 340 Erieye (Airborne Early Warning = AEW) légifelderítő gépet is vásárolni szándékozik. Mindezek mellett az ország 20 millió dollárért vásárolt két Mi-17-1V típusú orosz helikoptert, amelyek a már kivont CH-47C Chinook helikoptereket váltják.

Az argentin légierő tervei között szerepel öt darab Bell 206L típusú helikopter beszerzései is, amelyeket a Campo de Mayo-ban található repülőiskola fog megkapni. Hamarosan megkezdődik a szárazföldi erők Eurocopter AS332B Super Puma és a Bell UH-1H helikopterparkjának felújítása is.