Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Példa az összefogásra: hazatért a PRT 7. váltása

Szöveg: Kánya Andrea |  2010. március 17. 14:13

Szerdán tartották meg az Afganisztánból hazatért Tartományi Újjáépítési Csoport 7. váltásának visszafogadó ünnepségét Hódmezővásárhelyen. A rendezvényen a misszióban szolgáló katonák elismerésben részesültek és kitüntetéseket vehettek át a honvédelmi minisztertől.

A csapatzászló fogadása, valamint a Himnusz elhangzása után Szabó László ezredes, az Afganisztánban szolgálatot teljesítő Tartományi Újjáépítési Csoport 7. váltásának parancsnoka jelentést tett Dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszternek, majd elismerések átadására került sor – ennek alkalmából kiemelték a múlt héten megrendezett központi ünnepség keretén belül elismerésben részesült Dr. Zsíros Éva orvos főhadnagy munkásságát is.

1595898625

A Békefenntartásért Szolgálati Jeleket a miniszter, Tömböl László mk. vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke, Benkő Tibor altábornagy, az Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka, Kovács József vezérőrnagy, az Összhaderőnemi Parancsnokhelyettese, és Dr. Böröndi Gábor dandártábornok, a Magyar Honvédség V. Bocskai Lövészdandár parancsnoka adta át a PRT és az ISAF egyéni beosztásában külföldi szolgálatát befejező állomány számára. Rajtuk kívül jelen volt még az eseményen Csorbáné dr. Tóth Marianna zászlóanya, aki lelki patrónusságot vállalt
az Afganisztánban szolgálatot teljesítő állomány felett, valamint tiszteletüket tették a
kontingens horvát nemzetiségű tagjai is.

Dr. Lázár János polgármester, a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság elnöke ezután beszédében úgy fogalmazott: a hazatért katonák jól felkészültek a misszióra. „A magyar Országgyűlés országgyűlési képviselői, a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság az afganisztáni misszió kezdete óta különleges figyelmet fordít a felkészülés nyomon követésére. Mikor a Tartományi Újjáépítési Csoportot február 7-én felelősségi területén feladata végrehajtása közben támadás érte, lélegzetvisszafojtva figyelte az egész ország a jelentéseket. Örülök, hogy az ellenséges támadás kapcsán Lengyel László százados és Kovács Árpád Ferenc tizedes uraknak nem esett nagyobb bajuk, és hogy ebben a veszélyes helyzetben tudták, mi a feladatuk. Tudta Nádasdi Andrea főtörzsőrmester is, aki a sérülteket ellátta", mondta a polgármester.
Hozzátette: mikor szeptember 3-án a magyar katonák a misszióba indultak, akkor arra kérte őket, ne feledjék, a Magyar Köztársaságot fogják képviselni a NATO-ban. Mint mondta, a hódmezővásárhelyi honvédek is helytálltak a közép-ázsiai országban. Végül úgy fogalmazott: a Magyar Köztársaság köszönettel tartozik azoknak az Afganisztánban szolgáló katonáknak, akik tisztességgel, becsülettel, példát mutatva teljesítették feladatukat.

A bizottsági elnök beszéde után Szekeres Imre azt mondta: az afganisztáni küldetés a magyar honvédség egyik legfontosabb vállalása. „Nemzeti érdekérvényesítő képességünk egyik fontos eszköze is. Ennek a műveletnek a fontosságát jelzi, hogy 44 ország, a NATO mind a 28 tagállama állomásoztatja csapatait Afganisztánban. Az a 90 ezer katona, aki ezekből az országokból érkezett, kivétel nélkül azt a célt szolgálja, hogy béke legyen ott a távolban, és itthon Európában is. Közös nemzetközi kötelezettségünk ez, melyben Magyarország erejéhez mérten közmegelégedéssel vesz részt", mondta a miniszter, majd hozzátette: „Önök, akik hazatértek, valamint a nemrég 8. váltásban kiutazó váltás katonái az újjáépítési programokat biztosítják. A többiek más fontos feladatokban szolgálnak, segítik az afgán haderő kiképzését, a biztonság megteremtését."

Mint mondta, a nemzet köszönettel tartozik azért, hogy vannak olyan katonák, akik vállalják, a Magyar Köztársaság érdekeinek védelmét akár több ezer kilométerre is az országhatártól. „Ez az alapja annak, hogy vállalhatunk ilyen feladatokat: nem csupán a tartományi újjáépítést, vagy a Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport feladatait (OMLT), hanem a kabuli repülőtér vezető nemzeti feladatait is. Továbbá részt vehetünk a következő választások biztosításában is Afganisztánban, és ott lehetünk a légierő pilótáinak képzésében és a különleges műveleti feladatokban."

A miniszter kiemelte az arany óra programot is, mely szerint Afganisztánban minden katonának egy órán belül biztosítani kell a kórházi ellátást. „Számunkra különösen fontos, hogy két magyar katona is megkaphatta ezt a segítséget", mondta Szekeres Imre.

1595898626

Beszédében kitért a honvédség társadalmi elismertségére is. Úgy fogalmazott: „Sikerült nemzeti konszenzust kialakítani honvédelmi kérdésekben, és erre az elmúlt hetek egy-két felelőtlen megnyilatkozása sem vetett árnyékot. A honvédséget alapjaiban kellett megújítani, a létrejött haderőt megerősíteni, a fejlesztéseket elindítani. Ma a honvédség az elmúlt 20 év változásainak következtében korszerű szervezetben, felszereltséggel biztosítja a honvédelmi feladatok magas szintű ellátását. Modern, telepíthető haderővé fejlődött, mely képes Magyarországon kívül is tartós műveleti feladatot ellátni." Hozzátette: fontos lépés volt ebben a feladatban az Összhaderőnemi Parancsnokság létrehozása, mely egyetlen szervezetbe integrálódva biztosítja a döntéshozatalt és annak végrehajtását, ellenőrzését. A miniszter kiemelte: 2006 óta 58 százalékról 89 százalékra nőtt a csapattagozatba tartozó szervezetek vezetőszervezetekhez viszonyított létszámának aránya. „A kiképzési rendszer is megújult, az önkéntes haderő tagjai számára a korábbi tömeghadseregétől eltérő kiképzést különböző kellett biztosítani –  a Magyar Honvédség állományának minden tagja egységes alapkiképzésben részesül. Az önkéntes haderő létrejöttével jelentősen megváltozott a haderő állományának szemlélete is, hiszen elhivatottságuk nagyságrendekkel magasabb, mint az általános hadkötelezettség időszakában", hangsúlyozta a miniszter.

A fejlesztésekkel kapcsolatban kiemelte a hadrendbe állított JAS 39-es Gripeneket, a pápai nehéz légiszállító ezredet, a különböző beszerzéseket, és gépjármű és harcjármű modernizációs programokat is. „A híradórendszerek modernizációja is megtörtént, és lezajlott a légi irányítási rendszer részét képező többsávú rádió üzemelése is", mondta, majd a tűzszerészek, a katona-egészségügyi szolgálatot teljesítők és más különleges alakulatok katonáinak munkáját méltatta. Szekeres Imre végül kitért a katonai alapismeretek tantárgyának fontosságára is. Mint mondta: ezeken keresztül erősödött a magyar honvédség társadalmi elismertsége. Végezetül a hazatért katonákhoz fordulva megköszönte szolgálatukat, „mely példa az összefogásra, együttműködésre."

Szabó László ezredes, a PRT 7. parancsnoka válaszbeszédében köszönetet mondott az itthon maradt családtagoknak a támogatásért „Íme néhány adat: 184 nap, több mint 800 táborelhagyással járó feladat végrehajtás, több mint 300 ezer vezetett kilométer, több mint 100 projekt, melyek egynegyede jelentős újjáépítési feladat volt: iskolaépületek, kórházak felújítása, felépítése", foglalta össze számokban a misszió hónapjait.

A rendezvény ezek után a hódmezővásárhelyi Fekete Sas Rendezvényházban folytatódott, ahol Tömböl László vezérezredes mondott pohárköszöntőt. „Szolgálatot teljesítünk, mely a demokratikus világ számára nagyon fontos. Fontos azért is, hogy ebben a térségben a sokat szenvedett nép végre saját kezébe vehesse saját sorsát és stabil államot építhessen", hangsúlyozta a vezérkari főnök, majd hozzátette: a felavatott iskolaépületek, kórházak is azt mutatják, és az ország politikusai is úgy érzik, e segítség, amit a Magyar Honvédség katonái nyújtanak, nagy mértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy Afganisztán elindulhasson a békéhez vezető úton.

A vezérkari főnök végül a Tartományi Újjáépítési Csoport tagjainak, azok családtagjainak és a kontingens horvát nemzetiségű tagjainak is megköszönte a helytállást.

1595898626
1595898626
1595898626
1595898626
 

1595898627
1595898627
1595898627
1595898627
1595898627
1595898628

Fotó: Kánya Andrea