Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Arra tették fel az életüket, hogy másokon segítsenek”

Szöveg: Balatoni Kitti | Fotó: Kismartoni Mátyás |  2021. március 4. 19:28

Az MH Anyagellátó Raktárbázison szervezett véradást az Országos Vérellátó Szolgálat, március 4-én, csütörtökön. A raktárbázisra Horváth Boldi, a Kelemen Kabátban zenekar énekesét is meghívták, aki szívesen segített a véradás és a honvédség népszerűsítésében.

véradás_MHARB_03.04 (3)

„Naponta ezernyolcszáz embertől kellene vért vennünk ahhoz, hogy Magyarországon elég vérkészítmény legyen a beteg emberek számára. Ez nagyon magas szám, ezért igyekszünk népszerűsíteni a véradást a Magyar Honvédségen belül is. A katonák szeretnek segíteni és ilyenkor, ebben a formában is lehetőségük nyílik rá. 18 és 65 év között bárki adhat vért, aki megfelel az egészségügyi kritériumoknak és nincsen koronavírusra utaló tünete. Ha valaki átesett a fertőzésen, akkor három hét tünetmentességet követően adhat vért. Amennyiben az önkéntes az elmúlt két hétben külföldön tartózkodott, csak később jelentkezhet véradásra” –árulta el érdeklődésünkre dr. Csökő Erika hadnagy, az MH Egészségügyi Központ orvostisztje, aki az MH Anyagellátó Raktárbázison teljesít szolgálatot.

véradás_MHARB_03.04 (2)

A Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat munkatársaival korábban háromhavonta szerveztek véradást a raktárbázison, azonban a COVID-19 világjárvány ideje alatti szigorítások miatt erre nem volt lehetőségük. „A Magyar Honvédség Parancsnoksága megoldást keresett arra, hogy a pandémia alatt is adhasson vért az állomány, hiszen - a jelenlegi helyzetben - erre még inkább szükség van. A járványügyi szabályokhoz alkalmazkodva ezúttal mindez nem kamionban történik, hanem az aulában, ahol nagyobb távolságot lehet tartani” – tette hozzá dr. Csökő Erika orvos hadnagy.

véradás_MHARB_03.04 (8)

A véradáson közel hetvenen vettek részt, köztük Horváth Boldi, a Kelemen Kabátban zenekar énekese is. „Még sosem adtam vért, ez az első alkalom. Azonban a jövőben akár rendszeresen is szívesen segítenék. Én ahhoz a generációhoz tartozom, akinek a sorkatonaság már nem volt kötelező, így nem dolgoztam honvédelmi területen. Ugyanakkor nagyra becsülöm a katonákat, akik arra tették fel az életüket, hogy másokon segítsenek. Ez egy elhivatottságot igénylő szakma, erre születni kell” – mondta az énekes.