Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ártatlan a román államfő testvére?

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. augusztus 27. 10:11

Egyelőre nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy Traian Basescu testvére valóban robbanóanyag-csempészési ügybe keveredett volna, sőt, a szerdai román sajtójelentések kifejezetten tisztázzák Mircea Basescut a vádak alól.

Sorin Rosca Stanescu publicista egy internetes blogban a napokban azt állította, hogy Mircea Basescu “hangolta össze" egy szigorúan titkos robbanóanyag-szállítmány ide-oda csempészését. Ennek során öt hajórakományt kitevő robbanószer érkezett Thaiföldről a konstancai kikötőbe, ahol – Rosca Stanescu szavai szerint – szét kellett volna szerelni a tölteteket. A rakomány a Valcea megyei Babeni település fegyvergyárába került megsemmisítés céljából. Az újságíró szerint azonban ott újracsomagolták a robbanóanyagot, és két terrorista szervezet számára tovább szállították külföldre.

A romániai média ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy Rosca Stanescu – bár ígérte – eddig semmiféle bizonyítékkal nem állt elő.

Több részlet látott azonban napvilágot arra vonatkozóan, hogy az államfő testvére nem keveredett fegyvercsempészési botrányba.

Az ügy szereplőinek első nyilatkozataiból kiderülni látszik, hogy valóban létezik a szállítmány, amely az Interpol érdeklődését is felkeltette.

Stanescu állításaiból azonban eddig csak annyi bizonyult igaznak, hogy a rakomány valóban megérkezett Konstancába, s utána a fegyvergyárba is eljutott. Mircea Basescunak azonban az eddigi ismeretek szerint csak annyi köze volt a lőszerekhez, hogy a konstancai kikötőben működő, fagyasztott csirkéket forgalmazó cégének eszközeivel a szállítmányt a fegyvergyárba induló teherautókra rakta, mégpedig az illetékes hatóságok tudtával.

A gyárba meg is érkezett a robbanóanyag. Ezt megerősítette Ion Marculescu, a fegyvergyár igazgatója, aki szerint a lőszer 80 százalékát megsemmisítették, a maradék hatástalanítása pedig még tart.

1595890543