Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tajvan beengedi a dalai lámát?

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. augusztus 27. 9:49

A dalai láma elfogadott egy tajvani meghívást a jövő hétre, de a látogatást még jóvá kell hagynia a tajpeji kormánynak – közölték szerdán tisztségviselők.

A tajvani hivatalos hírügynökség korábban jelentette, hogy a száműzetésben élő tibeti vezető látogatása hétfőn kezdődne a sziget déli részén elterülő Kaohsziung megyében. Ebben a megyében végezte a legnagyobb pusztítást augusztus elején a Tajvanon is átvonuló Morakot tájfun. A legfrissebb adatok szerint a természeti csapásnak 461 halálos és 192 eltűnt áldozata van, és a dalai láma együttérzésének akar hangot adni.

A dalai lámát az ellenzéki Demokratikus Haladó Párt hívta meg. Egyelőre azonban sem a köztársasági elnöki hivatal, sem a külügyminisztérium nem erősítette meg, hogy a látogatásra sor kerül.

Tenzin Takhla, a tibeti vallási vezető szóvivője elmondta, hogy a dalai láma elfogadta a meghívást, de az útról a tajvani kormány dönt.

A dalai láma az utóbbi egy évben többször mondta, hogy szeretne ismét ellátogatni a szigetre, de Ma Jing-zsou (Ma Ying-Jeou) tajvani elnök eddig úgy ítélte meg, hogy a mostani időszak nem alkalmas erre. Tajvan és Kína között ugyanis Ma hatalomra kerülése óta javulnak a diplomáciai kapcsolatok, Pekinget pedig mindig felbőszítette, amikor a dalai láma a szigetre látogatott. 1997-ben és 2001-ben volt ilyen vizit. Tajvan 1949-ben szakadt el Kínától, de Peking mindig is az ország egyik tartományának tekintette.

CímkékNATO