Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sarkozy figyelmeztette Teheránt és felszólította Izraelt

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. augusztus 27. 9:36

A francia elnök bírálta az iráni vezetőket a vitatott elnökválasztás miatti tiltakozások kezelése és Teherán atomprogramja miatt, egyúttal a közel-keleti békefolyamat fellendítését ígérte szerdán a francia nagykövetek éves párizsi értekezletén.

Nicolas Sarkozy a francia diplomáciai stratégiát felvázoló beszédében nyitva hagyta annak lehetőségét, hogy Iránt újabb súlyos szankciókkal büntetik, ha folytatja vitatott atomprogramját.

Az elnök közölte, hogy Párizs támogatni fogja az újabb szankciókat és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ellenőrzési jogosítványainak megerősítését, ha Teherán nem hagy fel azon nukleáris tevékenységével, amely a Nyugat gyanúja szerint atomfegyver előállítását célozza.

Irán azt állítja, hogy nukleáris programja békés célú, kizárólag az áramtermelést szolgálja. A teheráni vezetők védelmükbe vették azt is, ahogyan a június 12-i elnökválasztást, illetve a választási csalások gyanúja miatt kirobbant ellenzéki tüntetéseket kezelték.

Sarkozy beszédében jelképesen kezet nyújtott viszont az Iránnal szövetséges Szíriának, javasolva az Izrael és Szíria közötti tárgyalások előmozdítását. Sarkozy augusztusban Szíria segítségét kérte az Iránban bebörtönzött Clotilde Reiss francia kutató és Nazak Afshar követségi alkalmazott szabadon bocsátásának kieszközléséhez; később óvadék fejében mindketten kiszabadultak.

1595890542
Az Egyesült Államok a terrorizmust támogató államok közé sorolja Szíriát, de a francia elnök és amerikai kollégája, Barack Obama is javítani akarja országaik kapcsolatát Szíriával. Az arab ország a jelek szerint évek óta tartó elszigeteltség után szintén szeretné javítani a róla Nyugaton kialakított képet.

Sarkozy újfent felszólította Izraelt, hogy fagyassza be a zsidó telepek bővítését a megszállt palesztin területeken, s bejelentette, hogy a jövő héten Párizsban találkozik Mahmúd Abbász palesztin elnökkel.

Egyúttal megerősítette, hogy Párizs továbbra is katonai és polgári támogatást nyújt az afgán kormánynak, amíg az szükséges.

A francia elnök beszédében nagy figyelmet szentelt a pénzügyi világválság leküzdését célzó erőfeszítéseknek. Arra buzdította a többi országot, hogy Franciaország példáját követve korlátozzák a bankároknak fizetett jutalmakat, megelőzendő, hogy ez utóbbiak ismét olyan kockázatokat vállaljanak, amelyek erősítették a pénzügyi válságot.