Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Árvák közt

Szöveg: Szerencse Renáta |  2008. július 31. 8:18

A család szent dolog Afganisztánban. A családtagok között rendkívül erős az összetartás, a generációk többnyire együtt élnek és kölcsönösen gondoskodnak egymásról. Ha a feleség megözvegyül, a helyi szokások szerint a férj családja tartja el az özvegyet és az utódokat, amennyiben a férj veszti el feleségét, akkor a második feleség feladata a gyermekekről való gondoskodás.

Ha ez a „klasszikus út" nem járható, akkor más rokon segít a családnak.

1595878820
Nagyon ritka, hogy a gyerekek, különösen a fiúgyermekek utcára kerülnek, hiszen a teljes családra szégyen, ha nem tudják, vagy nem akarják eltartani őket. Ehhez már olyan méretű tragédia szükséges, mint a hozzátartozók elvesztése, vagy a teljes megélhetés hiánya, de árvaházba akkor is csak a legvégső esetben adják a gyermekeket.

A Pol-e Khomriban található árvaházban 36 fiú- és lánygyermek, köztük szellemi fogyatékkal élők is otthonra találtak. Az intézmény bentlakásos, nevelők vigyáznak az árvákra, akik innen járnak iskolába.

A fiúk és a lányok napközben együtt lehetnek a közös helyiségekben, de külön szobákban alszanak.

Az MH PRT ruhákat adományozott az árvaházi gyermekek megsegítésére. A ruhák Magyarországról kerültek kiszállításra, azokat Dékány Ferenc őrnagy, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis felderítő főnök helyettese gyűjtötte és adta le.

„Nagycsaládos vagyok, egy lány és három fiú édesapja. 2005. szeptemberétől 11 hónapot szolgáltam Irakban, ahol alkalmam volt megtapasztalni, mi is az igazi szegénység és nyomor. Ekkor döntöttem úgy, hogy az otthon felhalmozódott ruhákat külföldi misszióba juttatom, ahol igazán szükség van rájuk." – mondta Dékány Ferenc őrnagy.