Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ashton: „Nagyon aggasztó a szíriai helyzet”

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 23. 15:36

Nagyon aggasztónak nevezte a szíriai helyzetet május 23-án, hétfőn az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Az uniós országok külügyminisztereinek brüsszeli tanácskozására érkezve Catherine Ashton újságíróknak elmondta: az ülésen megállapodásra kívánnak jutni a szíriai rezsimmel szembeni szankciók ügyében.

Az unió tervezett szankciós intézkedési rendszerében eddig tisztázatlan pont, hogy a vagyonbefagyasztás és a vízumtilalom vonatkozzon-e személyesen Bassár el-Aszad elnökre is.

Egy emberjogi csoport szerint a szíriai biztonsági erők legkevesebb 44 embert lőttek agyon a legutóbbi, múlt pénteki tüntetéseken.

Az uniós külügyminiszterek – köztük Martonyi János, a magyar diplomácia irányítója – áttekintik a líbiai helyzetet is. Ashton május 22-én, vasárnap a felkelők által ellenőrzött Bengáziban EU-irodát nyitott.

A nagyobb uniós tagországok közül eddig csak Franciaország és Olaszország ismerte el Líbia törvényes képviselőjének az Átmeneti Nemzet Tanácsot, így a bengázi irodát nem minősítik az EU diplomáciai képviseletének. A soros elnökséget ellátó Magyarország továbbra is működteti nagykövetségét Tripoliban, és ma már jószerével ez a képviselet jelenti az EU számára az egyetlen helyi kapcsolattartási lehetőséget a Kadhafi-rendszerrel. Uniós körökben nagy elismeréssel nyilatkoznak a tripoli magyar diplomáciai képviselet tevékenységéről, annak kiemelkedő hasznosságáról.

Szintén szerepel a hétfői brüsszeli külügyminiszteri tanácskozás napirendjén a közel-keleti helyzet, az izraeli-palesztin konfliktus. Érkezéskor adott nyilatkozatában Ashton megerősítette: az EU már régóta azt vallja, amit a minap Barack Obama amerikai elnök mondott, vagyis hogy a békefeltételek kiinduló alapjának az 1967-es határokat kell tekinteni, azzal, hogy a felek megállapodnak a szükséges területcserékben. Az uniós főképviselő szerint ez – az izraeli vezetés által elutasított – szempont az izraeli nép érdekét is szolgálná, hiszen lehetővé tenné a tárgyalásos békét.

A külügyi témák áttekintése után, késő délután és este az uniós külügyminiszterek az úgynevezett általános ügyek tanácsaként eljárva áttekintik a horvát EU-csatlakozási tárgyalások ügyét, illetve összegzik az unió roma keretstratégiájának tervezetéről a különböző szakpolitikai tanácskozáson elhangzott álláspontokat.