Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb nemzetközi tanfolyam Szentendrén

Szöveg: Dr. Varga József |  2011. május 23. 16:20

Május 20-án befejeződött a Fegyveres Támadást Helyszínelő Csoport (NATO kód szerint: WIT) háromhetes tanfolyama a szentendrei MH Központi Kiképző Bázis (MH KKB) objektumaiban. A nyolc hallgató részvételével és a MH KKB Mecséri János Kiképző Osztály nemzetközi kiképző alosztálya közreműködésével szervezett tanfolyamon öt svéd, két cseh tiszt és tiszthelyettes kapott felkészítést, míg a magyarokat Balázs Zoltán főtörzsőrmester képviselte.

A WIT tanfolyam szervesen kapcsolódik a rögtönzött robbanóeszközök elleni tevékenységhez (C-IED), amelyet a közelmúltban sikeres akkreditációs eljárás során megszerzett NATO-minősítés fémjelez. A Fegyveres Támadást Helyszínelő Csoport feladata ugyanis, hogy egy bekövetkezett robbantás után gyűjtse és rögzítse a nyomokat, majd értékelje az eseményeket. A tanfolyamon kiképzett katonák többsége fél éven belül a műveleti helyszíneken hasznosítja az itt megszerzett ismereteket, hogy később elkerülhetőek legyenek a misszióban szolgáló katonák biztonságát veszélyeztető események. Ezért a szentendrei felkészítés egyaránt szolgálja a NATO közvetlen érdekeit a műveleti terület biztonsága erősítésében és a nemzeti képesség fejlesztést.

A tanfolyam elméleti és gyakorlati ismeretek átadásával telt el. Az első hét főleg a feladatrendszer megismertetésére, a bizonyíték gyűjtés, fényképezés, az elektronikai eszközök használatának alapismereteire irányult, a második héten az ismeretek gyakorlati elmélyítése volt napirenden, a harmadik hét további gyakorlat feladatok megoldását majd a vizsgákat foglalta magába. A zárónapon mind a nyolc résztvevő eredményes vizsgát tett. A NATO megbízásból oktató svéd, ír, spanyol és holland foglalkozásvezetők megelégedésüket és köszönetüket fejezték ki az MH Központi Kiképző Bázis parancsnokának, Mikusi Zsolt ezredesnek a tanfolyam sikeres lebonyolításnak feltételei megteremtéséért.


 Fotó: A szerző és a tanfolyam résztvevőinek felvételei