Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb T-6C kiképzőgépeket vehetett át Marokkó

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2011. május 23. 17:28

A Hawker Beechcraft cég bejelentette, hogy a napokban újabb 12 darab T-6C Texan II típusú kiképzőgépet szállított le Marokkó királyi légiereje számára. A T-6B modernizált változatának tekinthető T-6C-ből még 2009 szeptemberében rendelt az afrikai állam 24 darabot, a 185 millió dolláros szerződés aláírásával pedig Marokkó lett az első ország, amely üzemeltetheti a T-6C-ket.

A Head Up Display-jel is felszerelt korszerű T-6C-k szárny alatti függesztményként üzemanyagtartályt vagy fegyverzetet is hordozhatnak. Az új gépekkel – melyek a Menara-Marrakesh légibázisra kerülnek – a marokkói királyi légierő T-34 és Cessna T-37 típusú kiképző repülőgépeit váltják le. A T-6C-kel a hamarosan leszállítandó 24 darabos Lockheed Martin F-16C/D flotta pilótáit képezik majd ki. Marokkó ezt megelőzően 2011 januárjában vehette át az első négy darab T-6C-t, a gépek a Hawker Beechcraft wichitai gyárából érkeztek.

A marokkói vadászgép tender 2007 nyarán érkezett fordulópontjához, ekkor hozták nyilvánosságra, hogy az amerikai F-16-os vagy a francia Rafale kerülhet ki győztesként. A védelmi minisztérium végül a Lockheed Martinnal állapodott meg, melynek értelmében 24 darab Block 50/52 változatú, P&W F100-229 típusú hajtóművekkel szerelt F-16-ost vásároltak. A harci repülőgépek beszerzésének összértéke – a hozzá tartozó földi kiszolgáló berendezések, a fegyverzet, a sisakcélzók és a különféle felderítő és célmegjelölő konténerekkel együtt – eléri a 2,6 milliárd dollárt.