Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Brüsszelben üléseznek az EU-tagállamok védelmi miniszterei

Szöveg: kormany.hu |  2011. május 23. 17:53

Május 23-án, hétfőn Brüsszelben üléseznek az Európai Unió tagállamainak védelmi miniszterei. Hazánkat a találkozón Hende Csaba honvédelmi miniszter képviseli.

Az Európai Unió Külügyek Tanácsának védelmi miniszteri összetételű ülése előtt az európai néppárti védelmi miniszterek kora délután megbeszélést folytattak egymással, amelyen Pieter de Crem, belga védelmi miniszter elnökölt.

Az EU védelmi miniszteri értekezlet egyik fő témája az EU által vezetett műveletek jövője.

A bosznia-hercegovinai békefenntartó művelet (EUFOR ALTHEA) átalakulás előtt áll. Az egyik legnagyobb műveleti hozzájárulóként fontosnak tartjuk, hogy a tagállamok megállapodjanak a mandátum 2011. november végi lejártát követő időszakról. A Nyugat-Balkán stabilitása alapvető nemzeti érdekünk, ezért számunkra a művelet jövője kiemelt fontossággal bír.

Az ülésen áttekintik a líbiai válság rendezésével kapcsolatos EU-s lehetőségeket. Az Unió humanitárius szerepvállalása (EUFOR Libya) jelenleg a tervezés fázisában van, az előkészítés alatt álló misszióba hazánk négyfős orvoscsoportot ajánlott fel.
Emellett szóba kerülnek az Afrika-szarva térségben folyó műveletek aktuális kérdései is.

A brüsszeli tárgyalás másik kiemelt témája a katonai képességfejlesztés, azon belül pedig elsősorban a védelmi képességek csoportosításának és megosztásának lehetőségei (pooling and sharing). A kezdeményezéssel kapcsolatban konszenzus van abban, hogy a regionális, illetve a kis csoportokban folytatott együttműködés mentén érdemes elkezdeni a védelmi együttműködést.

Ezen kívül az ülés napirendjén szerepel az állandó művelet irányítási és tervezési képesség valamint az EU harccsoportok témája, kérdése is.