Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Aszad megjelent a nyilvánosság előtt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. augusztus 20. 9:13

Hosszú idő után megjelent augusztus 19-én, vasárnap a nyilvánosság előtt Bassár el-Aszad szíriai elnök, aki egy damaszkuszi mecsetben több más vezetővel együtt részt vett a böjti hónap végén szokásos ünnepi imán.

Az állami televízió csak az után mutatott képeket az eseményről, hogy az államfő már távozott az al-Hamad mecsetből. A képeken látható volt, amint Vael al-Halaki új miniszterelnök, valamint a parlament elnöke, a kormánypárt helyettes főtitkára és több tucatnyi más vezető a hitszónokot hallgatja.

Az imám beszédében kijelentette, hogy Szíria „le fogja győzni az amerikai-nyugati összeesküvést, amelyet a vahabiták és a vallási szélsőségesek támogatnak".
Aszadnak ez volt az első nyilvános szereplése azóta, hogy július 19-én egy merénylet végzett négy magas rangú belbiztonsági munkatársával.

A ramadán vége egybeesik az ENSZ sikertelen katonai megfigyelő missziójának befejeztével, a küldetés vasárnap éjfélkor ér véget.

„Már június közepén egyértelmű volt, hogy a két tábor nem tartotta magára nézve kötelezőnek a tűzszünetet" – vélte Damaszkuszban Babacar Gaye tábornok, az ENSZ megfigyelő missziójának (UNSMIS) vezetője, pár nappal az után, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa úgy döntött: nem hosszabbítja meg a misszió megbízatását. Gaye tábornok a szíriai hadsereget és a lázadókat egyaránt azzal vádolta, hogy nem biztosítják a civilek védelmét.