Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Átadták a hatszázadik Beechcraft T-6-os katonai gyakorló repülőgépet

Szöveg: JETfly |  2010. április 9. 12:13

A Hawker Beechcraft Corporation a napokban ünnepelte meg a hatszázadik legyártott Beechcraft T-6-os repülőgépének átadását, amely a világon az egyik leginkább elterjedt katonai gyakorló repülőgépnek számít. A Hawker Beechcraft gyár fennállásában is mérföldkőnek számító eseményen egy T-6B gyakorló repülőgépet adtak át az Amerikai Egyesült Államok haditengerészetének.

A repülőgép az elkövetkezendő időkben a Florida állambeli Milton Whiting Field haditengerészeti bázison fog szolgálatot teljesíteni.

A T-6-os egy sokoldalú, rendkívül biztonságos, valamint költséghatékony és gazdaságos gyakorló repülőgép, amely kiválóan alkalmas a pilóták kiképzésében a repülési mozzanatok teljes elsajátítására úgy alap, mint haladó szinten. A T-6-os repülőgépek átadásai még 2000-re vezethetők vissza, miután az Amerikai Egyesült Államok légiereje, valamint haditengerészete a Joint Primary Aircraft Training System program keretében ezt a típusú gyakorló repülőgépet választotta a pilótái kiképzésére. Világszerte azóta már további országok is szemet vetettek a típusra, így ezt a repülőgépet, valamint egyéb változatait használja a NATO Flying Training programja Kanadában, a görög, az izraeli, az iraki, valamint a marokkói királyi légierő is.

A repülőgép csúcssebessége meghaladja az 585 km/h-t, a sárkányszerkezete pedig +7,0 G, valamint -3,5 G túlterhelésig terhelhető. A repülőgép a korunknak megfelelő digitális pilótafülkével rendelkezik, továbbá alkalmas különféle repülési manőverek, valamint szimulált légi harc eljárások begyakoroltatására és elsajátíttatására is. Napjainkban megközelítőleg húsz ország légiereje használja a T-6-os repülőgépet pilótáinak, valamint navigátorainak a kiképzésére.

Ráadásul a Hawker Beechcraft Corporation (HBC) és a Pratt & Whitney Canada (P&WC) közös fejlesztésű és gyártású legújabb AT-6-os könnyű harci repülőgépének második prototípusa, amely továbbfejlesztett verziója a T-6-osnak, éppen a napokban teljesítette első tesztrepülését Kanadában, amely már nemcsak kiképzési célokra, hanem harci bevetésre is alkalmazható lesz.