Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Átadták a Magyar Örökség-díjakat

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: Nagy Gábor |  2021. december 18. 16:01

Hét Magyar Örökség-díjat adtak át december 18-án, szombaton Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében. A rendezvényen – a Honvédelmi Minisztérium képviseletében - Németh Szilárd, a tárca parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes is részt vett.

MTA_rendezvény (1)

Klinghammer István, a Magyar Örökség Díjátadó Bizottság elnöke úgy fogalmazott: hazánk versenyképessége nem csupán infrastrukturális és pénzügyi kérdés, hanem együttélési, bizalmi, önbecsülési, valamint a célok kollektív vállalását is feltételező ügy. „Tudjuk, csak olyan közösség sikeres, amely képes megfelelő kohézió megteremtésére és ebben segítenek bennünket értékőrző hagyományaink. A hagyomány számunkra nem változatlan ismétlést jelent, hanem meglévő, a különböző korokból felhalmozott tudásanyagnak a jelenre vonatkozó alkalmazását. A hagyományt nem az egyes emberek, hanem a közösség hozza létre” – hangsúlyozta.

MTA_rendezvény (3)

A hét díjazott között szerepelt vitéz Somogyi Endre altábornagy katonaföldrajza, akinek életét és munkásságát Siposné prof. dr. Kecskeméthy Klára ezredes, az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar nemzetközi dékánhelyettese méltatta. Emlékeztetett: vitéz Somogyi Endre altábornagy életútja és szakmai munkássága példaértékű. A kiválóan képzett katona, térképész parancsnok, hadtudós, katonaföldrajzi szakértő, katonai szakíró és sportember 34 éves katonai szolgálata során számos hazai béke és háborús, valamint külföldi kitüntetésben részesült. Elhangzott, hogy gyalogos hadnagyként avatták és altábornagyként fejezte be katonai pályafutását. „1939. január 15. és 1945. május 8. között a Honvéd Térképészeti Intézet parancsnoka volt. A második világháború után nyugdíjba helyezték, élete utolsó két évtizedében méltatlanul elfeledve, nehéz körülmények között is méltósággal viselte a sorsát. „Egy életút az övé, amiben az ország 1945 utáni sorsa tükröződik” – hangsúlyozta, hozzátéve: neki is köszönhetjük, hogy a Magyar Örökség-díjas magyar katonai térképészet 2019 február 4-én, alapításának 100. évfordulóját ünnepelhette. „Mi katonatérképészek őrizzük az emlékét és hagyatékát” - fogalmazott az ezredes.

MTA_rendezvény (6)

Az elismerést vitéz Somogyi Endre altábornagy unokái vették át. A Magyar Örökség-díjat 1995-ben Farkas Balázs, Fekete György és Makovecz Imre javaslatára a Magyarországért Alapítvány kuratóriuma hozta létre. A díj azon magyar intézményeknek, csoportoknak adható, akik tevékenységükkel hozzájárultak a magyar kultúra, gazdaság, sport, tudomány, azaz a magyar társadalom erkölcsi és szellemi felemeléséhez. Ezek együttesen alkotják a magyarság „Magyarország Láthatatlan Szellemi Múzeumát”.

MTA_rendezvény (10)

December 18-án Magyar Örökség-díjat kapott: a Budapesti Monteverdi Kórus és karnagya Kollár Éva művészete; Kövesdi Károly felvidéki író, költő közírói szolgálata; Novotny Antal hangszerkészítő munkássága; Jánosi Zoltán a Magyar Napló irodalmunkat gazdagító teljesítménye; Pál Ferenc atya lélekpásztorlása, valamint Gudor Kund Botond gyulafehérvári történész, református lelkész, esperes közösség-védelmező szolgálata.