Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A zászlóalj felkészült a készenléti feladatok ellátására

Szöveg: Búz Csaba főhadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2021. december 18. 17:18

A Koszovóban állomásozó erők tevékenységének támogatására megalakított készenléti alegység felkészültségét ellenőrizték december közepén az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében.

IMG_0161f_mod

A KFOR (Kosovo Force) a NATO parancsnoksága alatt működő koszovói nemzetközi békefenntartó haderő, amelynek feladata a válságkezelési és békefenntartó tevékenységgel összhangban a biztonság, a rend, valamint a mozgásszabadság fenntartása Koszovóban. A hódmezővásárhelyi 62. Lövészzászlóalj katonáiból álló MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj feladata – szükség esetén - a koszovói békefenntartó műveletekben résztvevő NATO erők támogatása.

A zászlóalj vezetése a felkészülés időszaka alatt részt vett a jövőre készenléti szolgálatba lépő KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóaljak kulcsbeosztású személyeinek felkészítésén Koszovóban. A magyar felajánlás mellett még négy tartalék zászlóalj lát el honi területen készenléti szolgálatot 2022-ben.

IMG_0175vf_mod

A vásárhelyi katonák október végén kezdték meg a készenléti feladatok ellátására történő kiképzést és a december közepén megtartott zárógyakorlaton adtak számot felkészültségükről. A kétnapos ellenőrzés során a tartalék zászlóalj manőver századait alájátszók segítségével tették próbára. Az ellenőrző-áteresztő pont folyamatos működtetése mellett az egyik feladat az agresszív tömeg kezelése volt, ahol a katonáknak különböző akadályokat kellett leküzdeniük, illetve a feléjük dobott gyúlékony anyaggal töltött palackokra (molotov koktél) kellett reagálniuk.

IMG_0321vf_mod

Hodoniczki Mátyás alezredes, a 62. Lövészzászlóalj parancsnoka elmondta, hogy a tartalék zászlóalj anyagi és technikai készleteinek vasúti átcsoportosítása a zárógyakorlat ideje alatt megtörtént. Riasztás esetén a zászlóalj első fele a negyedik naptól, másik fele pedig a hetedik naptól kezdve áll készen a műveleti területen a feladatok végrehajtására. „A zászlóalj a felkészülési idő rövidsége ellenére sikeresen teljesítette a felkészülést, ami annak is köszönhető, hogy az állomány nagy része márciusban érkezett haza Koszovóból, ahol ugyanazokat a békefenntartói feladatokat látták el, mint amelyek most a készenléti zászlóalj feladata is” - hangsúlyozta az alezredes.

A tartalék zászlóalj a készenléti szolgálat ellátását 2022. január elsején kezdi meg.