Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonák karácsonya – együtt énekeltek az ellenfelek

Szöveg: Balatoni Kitti |  2021. december 18. 18:37

1914. december 25-én váratlan esemény történt a nyugati fronton. Karácsony alkalmából az ellenfelek letették fegyvereiket és barátkozni kezdtek egymással.

53842

December 7-én XV. Benedek felhívást intézett a katonákhoz annak érdekében, hogy - az ünnepre való tekintettel - szüneteltessék a háborúskodást. Ennek ellenére a vezetők a fegyelem fenntartása érdekében ezt nem tartották jó ötletlek. A karácsony beköszöntével azonban több helyen váratlanul tűzszünet alakult ki.

A harcosok visszaemlékezései alapján a németek hagyták el elsőként a lövészárkokat, hogy kezet fogjanak az ellenfeleikkel, máshol a brit fél volt a kezdeményező. Ugyan eleinte gyanakodva méregették egymást a katonák, végül rájöttek, hogy a szándék békés volt: fényképek kerültek elő melyeket megmutattak a másik félnek, csokoládét, dohányt és alkoholos italokat kínáltak egymásnak. A katonák együtt énekeltek, leginkább karácsonyi dalokat, sőt, bizonyos helyeken még karácsonyfát is állítottak. Egyes történetek szerint az ellenfelek futball-meccsen is összemérték az erejüket, erről azonban megoszlanak a vélemények. Néhány katona a békeszünetet kihasználva elesett társai felkutatására indult, hogy eltemesse őket.

A különös karácsonynak azonban véget vetettek a tisztek, akik gondoskodtak róla, hogy ilyen eset ne forduljon elő ismét.

Forrás: mult-kor.hu