Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Átadták az első katari C-17-est

Szöveg: JETfly |  2009. augusztus 16. 8:24

A bő egy évvel még a gyártósor bezárása miatt aggódó Boeing a héten adta át a Katari Emíri Légierőnek az első C-17 Globemaster III hadászati szállítógépét. Az átadási ceremónia az amerikai repülőgépipari cég Long Beach-i telephelyén zajlott.

A C-17-tel az katari légierő a Perzsa-öbölben páratlan képességekkel gazdagodik, igaz ezeket a mindössze két gépből álló megrendelés meglehetősen korlátozza. Ugyanakkor az ellátandó feladatokat, amelyek elsősorban humanitárius jellegűek, ez a két gép valószínűleg gond nélkül el fogja tudni látni.

Katar még egy évvel ezelőtt írta alá a megállapodást a Boeinggel a két gép beszerzéséről, amelyek így a nem éppen fényes katari légierő legmegbecsültebb eszközei lesznek. A szerződés része természetesen a teljes körű támogatás is.

Az öbölmenti ország azonban nem sokáig élvezheti kitüntető elsőbbségét, mivel a meglehetősen komoly fegyveres erőkkel rendelkező Egyesült Arab Emirátusok is rendelt a típusból.

A jelenleg szolgálatban álló C-17-esek maghatározó részét az USAF üzemelteti. Az általuk repült 185 gép mellett Ausztrália és Kanada négyet-négyet, Nagy-Britannia hatot, Katar majd kettőt és az Egyesült Arab Emirátusok pedig majd négyet üzemeltet. Ezt egészíti ki a NATO 2+1 (a +1 az USAF-tól bérli) gépe.

1595890237