Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb 20 évet kapnak az M-1 Abrams tankok

Szöveg: Háború Művészete |  2009. augusztus 16. 8:14

Az amerikai hadsereg azt tervezi, hogy az M-1 harckocsikat (körülbelül 7000 darabot) újabb 20 évig szeretnék üzemben tartani. Leváltásuk pénz hiányában nincs kilátásban, tehát az M-1 még szolgálatban marad, ami azt jelenti, hogy ez lesz az első harckocsi, ami fél évszázadon át hadrendben áll.

Az M-1 elektronikája már túl van számos korszerűsítésen, emellett nagyobb ágyút is kapott. Számos felszereléssel látták el a városi harcokhoz, mint például külső telefon, kamerák, reakciós páncélpanelek, hőkamera, védelem a kiegészítő fegyverzet számára. A fő fejlesztés a legyengített uránium páncél, ami szemből látszólag sebezhetetlenné teszi az M-1-et.

A harckocsi tökéletesítésében kiemelt szerepet kap az 1500 lőerős gázturbina. Számos motoralkatrészt elektromos érzékelőkkel látnak el, melyek adatai naplózásra is kerülnek, természetesen elektronikusan. Ez lehetőséget ad arra, hogy kicseréljenek egy alkatrészt, mielőtt valami elromlana. A hadsereg szeretné tökéletesíteni a motort, de mivel ez egy költséges dolog, jelenleg nem áll módjukban.

Az új, harckocsik elleni fegyverek fejlesztése folyamatos, így a hadsereg szeretne minél jobban felkészülni ezekkel szemben. Ilyenek például bizonyos robbanófejek, új típusú aknák és elektronikus támadóeszközök is. Amennyiben az M-1 meg akarja élni a fél évszázados szolgálatot, akkor fejlődnie kell.

Címkékharckocsi