Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Átadtak az ENSZ-nek egy fogvatartott amerikai katonát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. március 18. 19:03

Muktada asz-Szadr radikális iraki hitszónok hívei szombaton élve átadtak egy elfogott amerikai katonát az ENSZ-nek – közölte Szadr mozgalmának két magas rangú tisztségviselője. Elmondásuk szerint a katonát – akit Randy Michael vagy Randy Michael Hill néven azonosítottak – a világszervezet iraki missziójának adták át, jóindulatuk jeleként.

Az ENSZ-misszió egyelőre nem kommentálta a bejelentést.

Amennyiben a hír valódinak bizonyul, úgy ellentmond az amerikai védelmi minisztérium azon februári közlésének, amely szerint felkutatták az Irakban utolsóként eltűntnek nyilvánított amerikai katona földi maradványait. Az al-Hurra arab nyelvű hírtelevízió bemutatott egy videofelvételt, amelyen Szadr mozgalmának két tagja mellett egy amerikai katonai egyenruhát viselő férfi látható. A csatorna szerint a képsorokat a férfi elengedésekor rögzítették.

Az Egyesült Államok iraki katonai jelenléte alatt egyes civilek és alvállalkozók szintén egyenruhát viseltek.

Az Egyesült Államok Irak 2003 márciusában történt lerohanása után több mint kilenc évvel, tavaly decemberben kivonta katonáit az arab országból, néhány száz fő kivételével, akik a bagdadi amerikai nagykövetség személyzeteként szolgálnak tovább.

CímkékENSZmisszió