Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Átadták az új honvéd kollégiumot Nyíregyházán

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: Nagy Gábor |  2021. augusztus 14. 14:32

„Elengedhetetlen, hogy olyan fiatal nemzedék nőjön fel mögöttünk, aki fontosnak tartja hazánk, nemzetünk sorsát és boldogulását, hogy elkötelezettek legyenek a hazájuk iránt és legyenek hozzá lojálisak” - hangsúlyozta dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium Nyíregyházi vitéz Mikecz Kálmán Honvéd Kollégium ünnepélyes átadásán tartott beszédében, augusztus 14-én, szombaton, a Nyíregyházi Egyetemen.

Nyíregyháza_új_honvéd_kollégium (1)

A tárcavezető örömét fejezte ki, hogy a kollégium olyan személyt választott névadójául, akinek nyíregyházi kötődése van és katonai példakép lehet majd az itt tanuló fiatalok számára.

„Mi a vitéz Mikecz Kálmán Honvéd Kollégiumban nem katonákat akarunk képezni, mi a hazafias honvédelmi nevelés eszméit akarjuk a fiatalokba plántálni. Majd ők utána eldöntik, hogy katonaként folytatják életüket, vagy az ország javát másként kívánják szolgálni” – fogalmazott Benkő Tibor, hozzátéve, olyan iskolákat, kollégiumokat akarnak működtetni, amelyek biztosítják a katonák utánpótlását és ahol a fiatalok olyan diplomához jussanak, amelyet az életben tudnak alkalmazni, kamatoztatni. „Éppen ezért rendkívül fontos, hogy mind a kollégium vezetése, mind a területvédelmi ezred ehhez a legtöbbet tudja nyújtani” – mondta a honvédelmi miniszter.

Nyíregyháza_új_honvéd_kollégium (9)

Dr. Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnoka megköszönte a város és az egyetem vezetésének, hogy közreműködtek a kollégium életre hívásában. „Az elhivatottságnak és a tenni akarásnak meglett a gyümölcse, így hét nyíregyházi középiskolából már össze is jött a kezdő csoportunk” – hangsúlyozta a Magyar Honvédség parancsnoka, hozzátéve: az a diák, akinek az iskolai tanulmányi átlaga meghaladja a 4,5-t, akár havi 45 ezer forintot is kaphat majd ösztöndíjként.

„Először 2020 őszén fogalmazódott meg a honvéd középiskolai oktatás, ezzel együtt a honvéd kollégium kialakításának közös gondolata, a Honvédelmi Minisztérium, Nyíregyháza város és az egyetem részéről. 2021 márciusában a Honvédelmi Minisztérium megkeresésére az egyetem kinyilvánította együttműködési szándékát” – mondta Halkóné dr. Rudolf Éva, a Nyíregyházi Egyetem kancellárja, majd beszélt a felújítási munkálatokról, az elhelyezési körülményekről, és végezetül hangsúlyozta: a falak között olyan fiatalokat nevelnek majd, akik a közösségért tenni akarnak és akikből hazaszerető magyar emberek lesznek.

Nyíregyháza_új_honvéd_kollégium (10)

Kovács Ferenc polgármester arról beszélt, hogy Nyíregyháza, mint katonaváros az elmúlt évszázadokban sok jó katonát adott a hazának és az elmúlt tíz évben ez a kapcsolat egyre gyümölcsözőbbé vált, ennek eredménye a tartalékos ezred felállítása, illetve a honvéd kollégium megindítása is. „Ez azért is fontos, hogy ne csak hagyományaink, hanem jövőnk is legyen a katonai erények terén" - tette hozzá.

A kollégium névadójáról, vitéz Mikecz Kálmán ezredesről megemlékezve a polgármester hangsúlyozta: ami a jó katonát jellemzi, a hazaszeretet, a fegyelmezettség, a kitartás, a közösség és a haza szolgálata, ezeknek az erényeknek a Mikecz család tagjai abszolút megfeleltek.

Nyíregyháza_új_honvéd_kollégium (8)

„Nyíregyháza katonaváros, a honvédelem nemzeti ügy” – hangsúlyozta Horváth András alezredes, a kollégium vezetője, aki saját személyes példáján vázolta fel a honvédelmi feladatok 2012 utáni alakulását a városban. „A megyei védelmi bizottság vezetésével végrehajtottuk a közigazgatás felkészítését, a területvédelmi ezreddel a társadalom megszólítását, most ezzel a kollégiummal elkezdjük építeni a jövőt.”

Az új kollégium - melynek az egyetemi campus 3-as épülete ad otthont - 3000 négyzetméteres, 150 szobával rendelkezik, ami összességében 300 férőhelyet jelent.

Nyíregyháza_új_honvéd_kollégium (17)

A rendezvényen - mások mellett - részt vett dr. Vinnai Győző, a térség országgyűlési képviselője, Román István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kormánymegbízottja, Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke, Berkecz Gábor, a HM Oktatási, Tudományszervező és Kulturális Főosztály osztályvezetője, Kovács István alezredes, a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium igazgatója, valamint a névadó vitéz Mikecz Kálmán leszármazottjai.