Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Átalakul a kiképzés rendszere

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2011. november 22. 7:08

Kétnapos, honvédségszintű kiképzési konferenciát rendezett november 14–15-én a Honvéd Vezérkar Kiképzési Csoportfőnökség Balatonkenesén. A rendezvény lehetőséget biztosított arra, hogy a felsőszintű szakmai irányítást végzők és a középvezetői szinten dolgozó kiképzésért felelős parancsnokok közös fórumon fejtsék ki szakmai állásfoglalásukat.

A konferencia fő célkitűzése volt, hogy a résztvevők megismerjék a haderő – a HVK Kiképzési Csoportfőnökség által kidolgozott − új kiképzési rendszerének elvi alapjait.
A rendezvényen Juhász István vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar törzsigazgatója hozzászólásában hangsúlyozta: a korábbi kiképzési rendszer megújítása elodázhatatlanul szükségessé vált.

1595927730
„Ha lehet ilyet mondani, a huszonnegyedik óra utolsó perceiben járunk, mivel a korábbi elgondolásokra épített rendszer már nemcsak módosításokra szorul, hanem teljes egészében újra kell gondolni. A kiképzés átalakítása a rendszer minden elemét érinti. Egészen az alapokról kiindulva már az alapkiképzés helyét, szerepét és tartalmát is rendbe kell tenni. Ezekre az alapokra építve lehet csak továbbépítkezni, folytatni a kisalegységek és a magasabb szintű alegységek kiképzésének tervezését és szervezését. Szeretném elérni, hogy a zászlóaljak legalább háromévente, a dandárok pedig négyévente hajtsanak végre az adott szintnek megfelelő gyakorlatot. Ennek természetesen az is feltétele, hogy a személyi állomány feltöltöttsége nem mehet egy bizonyos szint alá" – jelentette ki a vezérőrnagy.

Juhász István ezredes, a HVK Kiképzési Csoportfőnökség megbízott csoportfőnöke a konferencián elmondta: a vezérkari főnök elvárása alapján 2013-ra az új kiképzési koncepció alapján megtervezett kiképzésnek be kell indulnia, míg a jövő év úgymond az átmenet éve lesz. Hallhattuk: a régi kiképzési rendszer „toldozott-foldozott." Mint mondta: a korábban használt hármas ciklus – felkészülés, feladat-végrehajtás, pihentetés – nem feltétlenül rossz, de mindenképpen felülvizsgálatra szorul, hiszen „az élet írja a forgatókönyvet itthon és a műveleti területen egyaránt."

„ A kiképzési rendszer átalakítása hihetetlenül bonyolult, és nagyon sok szegmenst érint, az alapkiképzéstől kezdve egészen egy zászlóalj felkészítéséig. Egyik sem hajtható végre anélkül, hogy ne helyeznénk a kiképzés alapjait szilárd pillérekre" – fogalmazott Juhász István ezredes. Hozzátette: a rendelkezésre álló erőforrások költséghatékony, ésszerű és átgondolt felhasználásával, a kiképzés rendszerének újragondolásával, a kiképzés normásításával, minőségi munka végzésével a kitűzött cél végrehajtható, a rendszer összeállítható és működtethető.

1595927730
Bárány Zoltán ezredes, az MH ÖHP Szárazföldi Hadműveleti és Kiképzési Főnökség főnöke úgy vélte: nyilvánvaló, hogy modern, a nemzeti és szövetségesi feladatokat kiszolgáló kiképzés csak a rendszer teljes megújításával lehetséges. Ennek két fő része a kiképzési doktrína és a kiképzés támogatásának átalakítása.

„A kiképzési doktrína a haderő feladatrendszerét kell, hogy kiszolgálja, azzal kölcsönhatásban kell lennie. A honvédség jelentős missziós leterheltsége kikényszeríti, a professzionális haderőstruktúra viszont lehetővé teszi, hogy egy előrehaladó és csak részeiben ciklikus kiképzési rendszert tervezzünk, melyet a lefektetendő korszerű alapelvek, követelmények és szabályozók alapján az adott szintű parancsnok tervezhet szabadon, a meghatározott kereteken belül. Csak ezzel biztosítható, hogy főbb alegységeink – dandárok zászlóaljai és ezredek, önálló zászlóaljak századai – alkalmazhatóságát egy bizonyos, természetesen minél magasabb szint felett tartsuk" – mondta Bárány Zoltán ezredes. Hozzáfűzte: a kiképzés megújításához emellett elengedhetetlenül szükséges a támogatásának áttekintése is, és az új feladatoknak megfelelő háttér kialakítása. Ilyen például a missziós kiképzések intézményesített támogatásának megteremtése, vagy ugyanilyen fontos lehet a haderő állandósult gépjárművezető-hiányának megoldása, amelyhez szintén érdemes lehet a honvédségen belüli intézményi háttérben gondolkodni.

Kriston István törzszászlós, az MH vezénylőzászlósa szerint a „korszerűen – rugalmasan – szakértelemmel" jelmondat mára szükségszerűvé vált a Magyar Honvédség kiképzési rendszerének megújításában. Kiemelte: az altiszti állomány a megújuló rendszerben a jelenleginél nagyobb szerepet kap a kiképzés és a felkészítés területén.

Fotó: HVK Kiképzési Csoportfőnökség