Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Átfogó támadásra készül a mianmari hadsereg

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. május 4. 8:23

A mianmari hadsereg átfogó támadásra készül a kacsin lázadók bázisai ellen az ország északi részén, a kínai határhoz közeli térségben – állította május 2-án, szerdán a Kacsin Felszabadítási Hadsereg (KIA) nevű lázadócsoport egyik képviselője.

A névtelenül nyilatkozó lázadó azt mondta, hogy a hadsereg a laizai bázis megtámadására készül. Csapaterősítést, illetve tüzérséget küldött a térségbe, de egyelőre nem indított támadást. Szerinte a katonaság kétezer emberét vezényelte a város környékére, míg a KIA-nak háromezer harcosa van az ellenőrzése alatt lévő településen.

A zömmel keresztény kacsinok lakta északi hegyvidéki régióban – Kacsinban – tavaly júniusban kiújultak a 17 évvel ezelőtt megkötött tűzszünet óta szünetelő harcok a hadsereg és a lázadók között. Thein Szein államfő utasította a hadsereget, hogy állítsa meg az ellenségeskedést, ennek ellenére a térségben több helyen folytatódnak a heves harcok. Több tízezren hagyták el otthonukat az összetűzések miatt.

A Human Rights Watch (HRW) emberjogi szervezet szerint a katonák megkínozták, halálosan megfenyegették a helyi lakosság több tagját, hogy információkat csikarjanak ki belőlük a lázadók hollétéről.

Mianmarban több mint 160 nemzeti kisebbséget tartanak nyilván, a lakosság mintegy 45 százalékát a különböző etnikumokhoz tartozók teszik ki. A hosszú diktatórikus évtizedek után a demokrácia felé elinduló mostani kormányzat igyekszik megegyezni ezekkel a csoportokkal az erőszakcselekmények beszüntetésében, néhánnyal sikerült tűzszünetet nyélbe ütnie, de a kacsin kisebbség mindmáig nem volt hajlandó feladni a fegyveres ellenállást.

Címkékjogtüzér