Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonai attasék a püspökszilágyi lőtéren

Szöveg: Tamás Tibor |  2012. május 4. 7:16

A Budapestre akkreditált katonai attasék május 3-án, csütörtökön az MH Támogató Dandár püspökszilágyi lőterén bizonyították rátermettségüket: pisztollyal, gépkarabéllyal hajtottak végre éles lőgyakorlatot, emellett pedig az úgynevezett párbajlövészeten is részt vettek. A lövészetet a HM Nemzetközi Együttműködési Főosztálya (HM NEF) és az MH Támogató Dandár (MH TD) közösen szervezte az attasék számára.

A HM NEF által összeállított éves attasé-foglalkoztatási terv keretében Gödöllő, Szentendre, Pusztavacs után május 3-án az MH Támogató Dandár püspökszilágyi lőterével ismerkedtek a katonai attasék, egyúttal ki is próbálva a lőteret a dandár logisztikai biztosítása mellett.

1595935228
A püspökszilágyi kiképzési bázison a vendégeket Aulechla József ezredes, az MH Támogató Dandár törzsfőnöke köszöntötte, majd Varga István százados mutatta be a lőteret, illetve ismertette a lőgyakorlat szigorú biztonsági előírásait annak végrehajtása előtt.

A Budapestre akkreditált katonai attasétestület tagjainak öt próba-, illetve tíz értékelt lövés után gépkarabéllyal százméteres, a  P9RC Parabellum pisztollyal pedig 25 méteres lőtávolságból kellett eltalálniuk a céltáblákat. Ezt követően párbajlövészettel folytatódott a rendezvény, amelynek végén négy kategóriában – gépkarabély, pisztoly, párbaj, összetett – ismerték el az első három helyezett érdemeit.

Gépkarabély kategóriában Eduard Zarkov alezredes (az Oroszországi Föderáció Katonai és Légügyi Attaséhivatalának attasétitkára), pisztoly és párbaj kategóriában Ivan Lucisin ezredes (az Oroszországi Föderáció katonai és légügyi attaséja) érdemelt ki aranyérmet. Mi több, az összesített eredmények alapján is Lucisin ezredes került ki győztesen, így a 2013-ban megrendezendő következő attasélövészetig ő őrizheti az MH Támogató Dandár vándorserlegét.

A helyezéseknek megfelelő okleveleket és díjakat Aulechla József ezredes adta át az attaséknak, egyúttal megköszönve a lőversenyen való részvételüket.
Az attasék nevében a testület doyenje, Darko Kereša ezredes, horvát katonai attasé megköszönte a kiválóan szervezett, derűs légkörben lezajlott programot és emléktárgyat nyújtott át Aulechla ezredesnek.

1595935228
1595935228

 Fotó: Zrínyi Média Film- és Fotóstúdió