Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Átkelés a hágón

Szöveg: Dánielné Vígh Krisztina |  2008. november 24. 8:55

Üzbegisztán-Termezt az afgán fővárossal Kabullal a 3363 méter magasan fekvõ, híres Salang-hágó köti össze. A nyolcvanas évek szovjet katonai megszállásának ideje alatt az orosz műszaki alakulatok alagutat fúrtak, azért, hogy a hegység két oldala között biztosítva legyen az állandó kapcsolat.

Az alagút Afganisztán északi és déli részét köti össze, a Salang-hágón átvezető út nagyon fontos stratégiai szerepet tölt be. Khinjanban a Belügyminisztérium alárendeltségébe tartozik egy
a Salang hágóért felelős kis csoport, ennek a vezetője Abdul Martin mérnök úr, aki elmondta nekünk, hogy a hágó őrzése is az ő feladatuk. Az alagút szellőztetése, világítása nem megoldott, de legalább van, a hágón nehéz lenne átkelni a különböző időjárási viszontagságok miatt.

1595881840
A 2009-es év első negyedévében választások lesznek Afganisztánban, nekünk feladatunk a választóköröknek ellenőrzése, felügyelete.
Egy ilyen falut látogattunk meg, – Khub-dara – egy iskolát melynek elkészültségét tekintve 80-90%-os lehetett, ebben a tanintézetben fogják a következő évben lebonyolítani a szavazást. Ilyenkor mikor eljutunk, egy ennyire távoli településre megérdeklődjük, a helyi vezetőktől mire lenne szükségük. Ez a falu a nemsokára elkészülő iskolába kért padokat. 

A Wallyan völgy nagyon nehezen megközelíthető és a fent említett falu a hegy tetején van, feljutni nagyon nehéz volt. A Wallyan völgybe vezető úton van egy híd is, amely állapotát nehéz lenne leírni. A következő projektek között egy új híd építése is szerepel. A padok felszállítása a kis faluba ezért is nehéz, hiszen teherautót a jelenlegi híd nem bír el.

A völgy maga gyönyörű látvány volt a körülvevő hegyekről már nem is beszélve. A kis települések, amiken keresztülmentünk nem a gazdagságot tükrözték – pénzük nem nagyon van ezeknek az embereknek -, de a lelki gazdagságuk annál nagyobb.

1595881840
Boldogok voltak, hiszen gyönyörű vidéken laktak, a falvakat átszelik a patakok a csodálatos kis vízesésről nem is beszélve. Mezőgazdasággal és állattenyésztéssel, rizstermesztés, birka és kecsketenyésztés foglalkoznak ezek a családok. Nyáron nincs is semmi probléma ezekben a falvakban, de a téli időszakot, a téli hideget mindig nehéz nekik átvészelni, főleg akkor, ha a tél hosszú és nagyon hideg lesz.

fotók: a szerző és Patonai Zoltán
mk.százados