Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Átkeresztelik az iraki hadműveleteket

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. február 20. 8:04

Új virradat fedőnévre keresztelik át az Egyesült Államok iraki katonai hadműveletét – jelentette pénteken az ABC News amerikai televízióállomás. A tudósítás szerint Robert Gates amerikai védelmi miniszter erre vonatkozó tájékoztatása úton van David Petraeus tábornokhoz, az amerikai hadsereg középső parancsnokságának vezetőjéhez.

Eszerint az Egyesült Államok iraki katonai vállalkozását a tervezett szeptember 1-jei csapatkivonás után már nem Iraki Szabadság Hadműveletnek (Operation Iraqi Freedom) fogják hívni. Egy Pentagon-szóvivő megerősítette a döntést. Az Egyesült Államok ezzel “világos jelzést küld arra nézve, hogy az Iraki Szabadság Hadművelet befejeződött, és az Irakban maradó amerikai erők ettől kezdve már egy másik misszióban dolgoznak" – idézte az ABC News Robert Gates levelét.

Az amerikai védelmi minisztérium adatai szerint Washington ez idő tájt még mintegy 97 ezer katonát állomásoztat Irakban. Az amerikai hadsereg több szakaszban vonja ki erőit a közel-keleti országból, ahová 2003-ban vonult be. Augusztus végéig a tervek szerint az összes harcoló alakulatot kivonják, jövő év végéig pedig – nem részletezett számú tanácsadó és kiképző személyzet kivételével – a hadsereg összes alkalmazottja elhagyja Irakot.

Címkékmisszió